Registracijom domene do svog mjesta na internetu

Svi oni koji se odluče predstaviti na internetu, znaju da će za to trebati registrirati domenu i ugovoriti uslugu hostinga. Hosting je usluga pri kojoj ćete dobiti određeni prostor na nekom web poslužitelju na koju ćete smjestiti svoje web stranice. A registracija domene je usluga zakupa određenog naziva i ekstenzije domene, odnosno onoga što će potencijalni posjetitelj morati upisati u svoj internetski preglednik da bi je otvorio.

Sam postupak je vrlo jednostavan i možete ga obaviti u svega nekoliko minuta, iz vlastitog doma, putem računala. 

Provjera domene prije registracije

Registracija domene može se obaviti putem raznih tvrtki, no jedno je uvijek isto. Prvi korak je uvijek provjera potencijalne domene koju želite registrirati. Ovaj korak sastoji se od upisa željenog naziva i željene ekstenzije. Ako je netko prije vas registrirao baš taj naziv i ekstenziju, nećete moći nastaviti. Naime, može postojati samo jedna ista domena, istog naziva i ekstenzije. U tom slučaju, imate 3 mogućnosti:

  • Promijeniti naziv
  • Promijeniti ekstenziju
  • Promijeniti oboje

Tek kada uvjet da nitko prije vas nije registrirao potpuno isti naziv i ekstenziju domene, moći ćete nastaviti s postupkom registracije.

Registracija domene može se obaviti putem raznih tvrtki, no jedno je uvijek isto.

Nastavak postupka registracije

Jednom kada ste dobili zeleno svjetlo od sustava, odnosno kada ste dobili potvrdu da su željeni naziv domene i ekstenzija slobodni, možete nastaviti s registracijom domene. Dalje je taj postupak vrlo jednostavan i lako će ga završiti i oni koji nisu toliko informatički pismeni. Potrebno je samo pratiti upute sustava i upisivati tražene podatke. A to su uglavnom osobni podaci i podaci o plaćanju te usluge. 

Kada ste sve uspješno obavili, dobit ćete potvrdu o uspješnoj registraciji domene i moći ćete je povezati sa svojim web stranicama.

Pripazite na obnavljanje domene

Registracija domene se ugovora na određeno razdoblje, a najčešće je to godina dana. Nakon isteka tog razdoblja, potrebno je obnoviti domenu, odnosnu registraciju, kako biste je i dalje mogli nastaviti koristiti. O tom isteku će vas obavijestiti i platforma putem koje ste napravili registraciju domene. Svakako je važno da tu obavijest ne zanemarite i da obnovite domenu što ranije.

U suprotnom, domena može opet postati slobodna i ako ne reagirate na vrijeme, netko drugi bi je mogao registrirati umjesto vas. A nije potrebno niti napominjati kakav problem bi to mogli izazvati ako primjerice imate neke velike i važne poslovne stranice.

E trgovine su sve popularnije. Elektronska trgovina (ili e-trgovina)  primarno se sastoji od distribuiranja, kupovine, prodaje, marketinga, i servisiranja proizvoda i usluga putem elektronskih sistema. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije