Provjerite je li domena slobodna prije registracije

Domenu danas možete registrirati putem brojnih tvrtki. Možete se odlučiti za jednu od brojnih domaćih tvrtki, ali i brojne strane tvrtke. Bez obzira za koju se odlučili, na kraju ćete dobiti isti rezultat. Domena će biti registrirana i ako ste web stranice postavili na neki server, moći ćete ih povezati s njom. 

Isto tako, bez obzira za koju od tih tvrtki se odlučite, prvi korak će uvijek biti isti, a radi se o provjeravanju je li neka domena slobodna ili nije. Ako je provjera domena uspješna, tek onda ćete moći nastaviti na idući korak.

Što je provjera domena

Ako niste shvatili iz uvoda, provjera domena na internetu za cilj ima ustanoviti je li netko već istu takvu ranije registrirao. Pod time se misli na potpuno identičan naziv i ekstenziju. Budući da ne mogu postojati dvije potpuno iste, taj korak je neophodan da biste mogli nastaviti s postupkom registracije. 

Domenu danas možete registrirati putem brojnih tvrtki. Možete se odlučiti za jednu od brojnih domaćih tvrtki, ali i brojne strane tvrtke.

Tako bez obzira za koju tvrtku se odlučite, taj prvi korak će uvijek dati isti rezulat budući da su sve baze podataka o domenama povezane kako ne bi došlo do duple registracije.

Postupak provjere internetske domene

Provjera internetske domene je zapravo vrlo jednostavan postupak. Na početku je potrebno da upišete željeni naziv i ekstenziju, a sustav će vam tada reći je li ta kombinacija:

  • Slobodna
  • Zauzeta

U prvom slučaju, to znači da nitko prije vas nije registrirao upravo tu kombinaciju i možete nastaviti s postupkom registracije. U daljnjim koracima će biti potrebno da unesete osobne podatke kao i podatke o plaćanju te ćete registrirati željenu domenu. Nakon što vi to napravite, nitko drugi više neće moći registrirati upravo tu kombinaciju.

Registracija se uglavnom vrši na razdoblje od godine dana. Nakon što to prođe, morate je produljiti jer biste u suprotnom mogli ostati bez nje.

Zauzet naziv ili ekstenzija

Ako nakon provjere domena dobijete poruku da je netko već registrirao određenu kombinaciju, možete se odlučiti na neke preinake. Možete malo promijeniti naziv, no ako baš želite zadržati naziv, imate mogućnost promjene ekstenzije. Primjerice, ako ste željeli rezervirati najpopularniju .com ekstenziju, velika je mogućnost da je netko na njoj već registrirao taj isti naziv. 

Odlučite li se primjerice za neku drugu manje popularniju, ali isto tako atraktivnu ekstenziju, na primjer .info, velika je vjerojatnost da ćete to moći napraviti i s njom registrirati svoj željeni naziv domene.

Članci iz iste kategorije