Granulom nije bezazlena bakterijska upala zuba

Svatko tko je jednom iskusio bol koju je uzrokovao granulom zna koliko je ova infekcija neugodna i teška za liječenje. Zubobolja je vrlo neugodna, ali bol uzrokovanu neliječenim granulomom mogu podnijeti samo najsrčaniji pacijenti.

Što je granulom?

Granulom je infekcija zuba i zubnog mesa uzrokovana bakterijama, a vrlo lako je možete prepoznati po prvim simptomima od kojih su najčešći:

  • bol prilikom konzumacije toplih i hladnih pića
  • noćna bol koja budi iz sna
  • osjećaj neugodnog probadanja

Imate li jedan od ovih simptoma velika je mogućnost da imate upravo ovu upalu.

Granulom je infekcija zuba i zubnog mesa
Granulom je infekcija zuba i zubnog mesa uzrokovana bakterijama, a vrlo lako je možete prepoznati po prvim simptomima

Simptomi upale

Granulom je vizualno vrlo lako uočiti jer je riječ o gnojnoj cisti koja nastaje u tkivu zuba, ali on se zapravo razvija mnogo ranije iznutra, a pojava ciste je znak da je upala već u poodmakloj fazi. Simptomi koje pacijenti osjećaju nakon što se granulom razvio je:

  • oteklina zubnog mesa
  • bol 
  • jako crvenilo na tom području 
  • nastavi li se granulom razvijati bez liječenja tada će se pojaviti i neki novi simptomi poput povišene tjelesne temperature i iznimno jaki bolovi.

Osim kao posljedica karijesa koji nije liječen, ova se upala može razviti i zbog ozljeda mekog tkiva ili čeljusti te različitih bolesti zubnog mesa. Najučinkovitiji način za sprječavanje stvaranja granuloma zbog toga je upravo odlazak zubaru koji će prepoznati promjene na zubu ako ih ima.

Kako liječiti i spriječiti pojavu granuloma?

Čim posumnjate da imate granulom uputite se svom zubaru i potražite njegovu pomoć. Prvi stadij liječenja granuloma obično uključuje antibiotsku terapiju koja će smiriti upalu i ukloniti bakterije koje su nastanile zub. Nakon toga vaš će vam zubar očistiti korijen zuba i unutrašnjost zuba kako bi u potpunosti uklonio bakterije te će u njega staviti lijek koji će u potpunosti sanirati upalu.

Sljedeći korak je punjenje zuba i njegovo zatvaranje, ali stomatolog će to učiniti tek nakon što je uistinu siguran da je zub izliječen, a bakterije nestale.

Kod jako razvijenih granuloma ovakva konzervativna terapija često nije uspješna pa je tada potrebno pristupiti kirurškom liječenju kojim se zub rješava bolesnog dijela ili trajno vadi, u slučajevima kada ga nije moguće spasiti. Ovi se zahvati rade pod lokalnom anestezijom  i potpuno su bezbolni.

Ako se teško odlučujete na vađenje zuba budite svjesni da je gubitak zuba puno bolje rješenje za vašu čeljust od zadržavanja bolesnog zuba koji je sklon opetovanim upalama. Takvo okruženje jako pogoduje bakterijama i nije dobro za vaše zubno meso. Gubitak zuba vrlo lako možete nadomjestiti implantatom.

Članci iz iste kategorije