Posude za cvijeće za ukrašavanje doma i okućnice

Priroda je najljepši dar što smo mogli dobiti, a njena su ljepota i mirisi neopisivo ljekoviti. Ako ste ljubitelji prirode, cvijeća i svega zelenog znate o čemu je riječ i koliko je divno biti okružen biljkama i ostalim prirodnim ljepotama. 

Posude za cvijeće jedan su od načina da tu ljepotu uvijek držimo u blizini i da pomoću njih svoj dom i okolicu obogatimo ukrasnim biljem, cvijećem, grmovima i sličnim zelenilom. Osnovna namjena posuđa za cvijeće je stvaranje zamjenskog vrta, ali uz jednu veliku prednost – takvo je cvijeće vrlo lako premjestiti pa naš mali cvjetni kutak stalno može mijenjati svoj izgled i šarm.

Koje posude za cvijeće izabrati?  

Ako voliš cvijeće i želiš da ti krasi dom, a nemaš vrt ili dvorište, odaberi uzgoj cvijeća uz pomoć posuda ili tegli za cvijeće. Posude za cvijeće mogu se nabaviti u raznim oblicima i stilovima, a načinjeno je od raznih materijala. Osim tegli, lonaca, posuda i sličnog, možeš odabrati i razne košare ili skulpture koje su također namijenjene za sadnju cvijeća. 

Posude za cvijeće svih dimenzija
Posude za cvijeće od različitih oblika

Materijal i kvaliteta posuda

Nakon što izaberete stil posuda koji odgovara vašoj j kući, stanu ili vanjskom prostoru vrijeme je da se odlučite i za materijal i kvalitetu posuda. Uvijek odaberite posude za cvijeće koje su napravljene od trajnih materijala jer kao takve mogu podnijeti sve vremenske uvjete, osobito sunce, bez da dođe do izbjeljivanja boje ili njihovog pucanja zbog visoke temperature.

Jako je važno da posude ne pucaju niti prilikom pada što se vrlo često može dogoditi kod jakog vjetra. Za unutrašnjost kuće ovaj faktor nije toliko važan, ali za okućnicu jest.

Setovi posuda za cvijeće

Jako dobar izbor je i kupnja setova posuda za cvijeće jer one dolaze u raznim veličinama, i naoko nepravilno raspoređene po stanu, balkonu ili terasi zapravo čine vrlo skladnu cjelinu. Ležerno ih rasporedite u prostoru i u njih zasadite svoje omiljeno cvijeće koje će tako doći do maksimalnog izražaja. Naravno, u veće posude morate posaditi i veće biljke, ali imajte na umu i da boje cvijeća moraju biti barem malo međusobno usklađene. 

Veliki lonci za cvijeće razlikuju se od posude za cvijeće po svojoj visini, jer su dosta viši i uži od klasičnih tegli, a mogu se pronaći u izvedbama od raznih materijala:

  • plastike
  • metala
  • keramike 
  • i sličnih

Vrlo su popularni i lonci napravljeni od prirodnih materijala koji se izvanredno uklapaju u prirodnu okolinu, a najčešće su izrađeni od drveta, ratane pa čak i stabljika vodenih zumbula.

Članci iz iste kategorije