Lusteri krase mnoge domove

U mnogim domovima se na stropovima danas još uvijek mogu vidjeti razni lusteri. Mnogi moderno uređeni domovi su danas zamijenili lustere drugim oblicima rasvjete, poput plafonijera, no ipak, mnogi još uvijek vole lustere različitih veličina i oblika.

Lusteri u prošlosti

Lusteri su nekad bili mnogo popularniji nego danas. Mjesto na kojem su lusteri gotovo sastavni dio interijera su crkve. I danas kao i prije mnogo godina, na stropu mnogih crkvi dominiraju veliki lusteri. Razlikuju se najčešće po tome, što su se kao rasvjetna tijela u nekadašnjim lusterima koristile svijeće, a danas su ih zamijenile žarulje. No, bez obzira na vrstu rasvjetnog tijela, veliki ukrasni lusteri uvijek izgledaju zapanjujuće i privlače brojne poglede.

Lusteri su se u prošlosti, osim u crkvama, često mogli vidjeti i u raznim dvoranama za balove koji su bili vrlo popularni. Na njima se okupljao veliki broj ljudi iz svih slojeva društva koji su uživali u plesu dok ih je obasjavala svjetlost velikih, impozantnih lustera ukrašenih sa brojnim detaljima. Uglavnom se radilo o lusterima ukrašenim s raznim vrstama kristala, dragog kamenja i ostalih svjetlećih elemenata zbog kojih se svjetlost prekrasno isijavala preko njih.

Lusteri danas

Lusteri danas, po veličini i broju ukrasnih detalja, nalikuju onima iz prošlih vremena. Razlika je u tome što su svijeće koje su se nekad u njima nalazile i pružale svjetlost zamijenjene sa žaruljama. One također pružaju veliki intenzitet svjetlosti, a također i dugi vijek radnih sati. Isto tako, često današnji lusteri imaju posebno dizajnirane kugle od obojanog stakla koje zaklanjaju žarulje. Time se povećava disperzija svjetlosti i dobivaju vrlo zanimljivi svjetlosni efekti koje žarulja ne može proizvesti.

Tržište

Tržište je danas prepuno različitih rasvjetnih tijela, od raznih zidnih lampi, stolnih lampi, plafonijera, lustera i drugih. Brojne specijalizirane trgovine s rasvjetom nude različite modela lustera. Problem je što su mnogi lusteri velikih dimenzija pa ih trgovine zbog nedostatka prostora ne izlažu. Zato ćete u brojnim trgovinama pronaći kataloge u kojima ćete vidjeti slike raznih lustera te ćete ih na taj način moći odabrati. Isto tako, brojne trgovine na Internetu nude veliki izbor lustera te će vam ih dostaviti na kućnu adresu nakon vašeg odabira i plaćanja.

Članci iz iste kategorije

Leave a Reply

Your email address will not be published.