Obujmice, mali dio za velike poslove

Za spajanje jedne ili više cijevi i crijeva koriste se obujmice, a ovaj mali dio još se naziva i braga te šelna. No, kako god ga nazvali, jedno je sigurno, ovaj dio od neizmjerne je pomoći u svakom kućanstvu. Osim u kućanstvu, obujmice se koriste i u industriji te u svim ostalim proizvodnim granama. Primjerice, veoma čestu upotrebu brage imaju i auto industriji. Na samo jednom automobilu na desetke je mjesta na kojima se one koriste, a među najpoznatijima su brage na auspuhu, ali i brage za crijeva za gorivo.

Obujmice se proizvode od najrazličitijih materijala, primjerice od plastike, bakra, čelika, itd. S obzirom na to od kojeg su materijala proizvedene ovisi i na koja će se crijeva ili cijevi stavljati. Osim materijala, moramo paziti i na promjer, odnosno izabrati šelnu koja je istog promjera kao crijevo ili cijev koje će se spajati u cjelinu.

Standardne obujmice su izrađene u obliku lova O, odnosno prstenaste su. Međutim danas ima i sve više obujmica sasvim drugačijih oblika te su među češćima one u obliku slova U. Nadalje, standardne obujmice su izrađene od dva dijela, od samog prstena te vijka s maticom koji služi za zatezanje. Uz ovakve obujmice postoje i one koje su izrađene od jednog dijela, ali i one koje u sebi imaju umetak od gume. Mnogo je mjesta na kojima se obujmice koriste pa o tome ovisi i kakve će biti izrade. Primjerice, postoje i obujmice za kablove koje su nešto drugačije od obujmica za cijevi i crijeva te postoje i zglobne obujmice koje se uvelike razlikuju od onih na koje smo obično naviknuli. S obzirom na to kakve su izrade, ovisi i njihova montaža. Standardne obujmice mogu se zategnuti pomoću odvijača, dok one koje su drugačije izrade zahtijevaju i poseban alat, a obično su to posebna kliješta za montažu.

Prečitajte i šta je važno ako čete nabaviti web hosting.

Članci iz iste kategorije