Led žarulje E27 – nova tehnologija u klasičnom obliku

Općenito o Led žaruljama

led-zarulje-e27

U posljednje vrijeme se Led žarulje nameću kao novi standard žarulja. Toj činjenica uveliko je pridonijela zabrana mnogih država o proizvodnji i prodaji žarulja sa žarnom niti koje su bile najkorištenije. Iako su Led žarulje cijenom nešto skuplje, jako nisko potrošnja električne energije zajedno sa dugim vijekom trajanja, postaju odličan izbor. Razlika u cijeni s vremenom se brzo nadoknadi i stoga ne čudi da se mnogi okreću upravo ovom tipu žarulja.Ovisno o tipu žarulje, radni vijek im može varirati od 15 000 pa čak i do 50 000 sati. Za razliku od žarulja sa žarnom niti koje bi jednostavno pregorjele i prestale svijetliti, ovaj tip žarulja će s vremenom smanjiti intenzitet svjetlosti i tako ćemo znati da je došlo vrijeme za zamjenu. Ove žarulje proizvode i jako ugodnu temperaturu boje za čovjeka u rasponu od 2700K do 3000K. Isto tako, ne emitiraju nikakvo UV zračenje i ne sadrže nikakve štetne spojeve.

Karakteristike Led žarulje E27

Sve nabrojano vrijedi i za tip žarulje E27. Ona se od ostalih žarulja razlikuje po tome što na prvi pogled izgleda kao klasična žarulja, odnosno žarulja sa žarnom niti. Budući da su mnogi navikli upravo na ovaj tip žarulje, često prilikom odabira Led žarulje se odlučuju upravo za taj tip. Isto tako, mnogima upravo ta veličina odgovora na njihova rasvjetna tijela, npr. u lustere, plafonijere, stolne lampe i sl. Samo kućište žarulje izrađeno je od aluminija ili posebne vrste plastike, termoplastike. Oba materijala pružaju brzo hlađenje pa stoga takva žarulja ne isijava puno topline, odnosno temperatura nikad ne prelazi 60 °C. Led uređaj koji je u njima ugrađen je izrađen od poluvodičkih materijala pa može podnijeti vibacije i nije osjetljiv na učestala paljenja i gašenja.

Tržište

Prije nekoliko godina, tržište je bilo preplavljeno žaruljama sa klasičnom niti. Danas, zbog već prije spomenutih zabrana, to se mijenja i sve je više Led žarulja. Zbog svog izgleda i relativno niske cijene, Led žarulja E27 je postala vrlo česti odabir kupaca. Dolazi u nekoliko varijanti, a razlikuju se u snazi, lumenima(svjetlosnom toku žarulje) i boji svjetla. Najbolje bi bilo uživo vidjeti kako određena žarulja svjetli i onda se odlučiti koji tip žarulje nam najviše odgovara.

Članci iz iste kategorije