Sve pogodnosti domene HR

Internetski prostor danas se sastoji od brojnih web stranica. Neke od njih su poslovne prirode, odnosno predstavljaju neku tvrtku i slično, a ima i brojnih osobnih, odnosno koje predstavljaju neke hobije i slično nekih pojedinaca. Ono što im je svima zajedničko je da su povezane s nekom domenom kako bi im korisnici mogli pristupiti u bilo koje doba dana ili noći, s bilo kojeg mjesta na svijetu koje ima pristup internetu.

Postoje razne vrste domena, a za domaće tržište je domena HR odličan izbor jer nudi brojne pogodnosti. A koje su to, saznajte u nastavku.

Glavna razlika u odnosu na globalne domene

Domena HR na internetu je sve prisutnija i neki korisnici koji se tek počinju služiti internetom možda niti nisu svjesni te činjenice. Naime, ona je poznata po nastavku .hr koja se nalazi nakon naziva same domene. Riječ je zapravo o hrvatskoj nacionalnoj domeni, odnosno onoj koja je svojstvena za svaku zemlju. Lako je prepoznatljiva po kratici zemlje pa je primjerice za Sloveniju to domena SI, za Njemačku je to domena DE i slično.

Domena HR na internetu je sve prisutnija i neki korisnici koji se tek počinju služiti internetom možda niti nisu svjesni te činjenice.

Mnogi su odavno zaključili kako je za domaće poslovanje upravo HR domena odličan izbor jer će mnogi odmah na temelju te ekstenzije moći unaprijed prepoznati o kojoj zemlji je riječ.

Čitajte i sljedeći članak: DNS server je važna komponenta internetske infrastrukture

Internetski DNS server je temeljni element infrastrukture za online komuniciranje. Njegova osnovna funkcija je pretvaranje naziva domena (npr. www.mojadomena.com) u odgovarajuće IP adrese koje računalni sustavi mogu razumjeti. Kada korisnik upiše takvu web adresu u svoj internetski preglednik, preglednik komunicira s DNS serverom kako bi doznao koji je numerički IP povezan s tim nazivom.

Bolje rangiranje na tražilicama uz nacionalnu domenu

Još nešto po čemu je internetska domena HR odlična za domaće tržište je činjenica da se s njome možete lakše rangirati na tražilicama za određene ključne riječi. Oni koji posluju putem interneta znaju koliko je to važno. To znači da kada netko iz Hrvatske pretražuje neke ključne riječi, prije je za očekivati da će se vaša web stranica rangirati nego neka stranica koja ima globalnu domenu.

Naime, tražilice (prije svega Google) smatraju da web stranice s nacionalnom domenom imaju bolji i kvalitetniji sadržaj za domaću publiku pa ih zato svrstavaju na viša mjesta.

Naplatna i besplatna domena HR

Ako se nakon svega pročitanog odlučite da je za vaše poslovanje najbolja domena HR, možete je registrirati u dvije varijante:

  • Besplatna
  • Naplatna

Besplatna ima određena ograničenja, poput primjerice mogućnosti registriranja samo jedne, korištenja određenih naziva i slično. S druge strane, naplatna domena HR je zapravo vrlo slična klasičnoj globalnoj domeni i gotovo da ne postoje neka posebna ograničenja pri registraciji. Jedino što je bitno je da su naziv i ekstenzija slobodni, odnosno da nitko prije vas nije registrirao baš tu određenu kombinaciju.

Članci iz iste kategorije