Provjera registracije domene je prvi korak

Danas je neophodno biti online i internet je glavna stvar na koju je usmjerena pažnja ljudi. Internet danas koriste svi, od mladih do starih i neophodno je biti prisutan na njemu. Svaka web stranica ima svoju adresu na internetu, a ta adresa je domena. Prvi korak ka stvaranju web stranice je provjera registracije domene, koja će vam otkriti je li domena dostupna za registraciju. Više o svemu tome što su domene, te kako ih registrirati i gdje, saznajte kroz nastavak.

Što su internet domene?

Kao što svaka stvar na zemlji ima svoju adresu, tako i web stranice imaju unikatne adrese. Te adrese nazivaju se domene i preko domene korisnik stupa u vezu s web hostingom koji mu šalje podatke i prikazuje stranicu. Razlikujemo više vrsta domena, a dijele se prema ekstenzijama. Najpoznatija je svakako .com ekstenzija, a još razlikujemo i .net i domeno .hr kao najpoznatije ekstenzije na našim prostorima. 

Kako se obavlja provjera domene?

Prvi korak kod odabira domene je smišljanje njenog imena. Imajte na umu da će prema domeni korisnici pamtiti vašu web stranicu i da morate odabrati što kraći i lakše pamtljiv, smislen naziv domene. Nakon što ste smislili, sljedeći korak je provjera registracije domene. Ona se može obaviti kod svakog registra domena, a nakon upisivanja riječi ili skupa riječi prikazat će vam koje su ekstenzije domena slobodne. Nakon toga u slučaju da je neka ekstenzija koja vam odgovara slobodna, morate registrirati domenu.

Registracija domena

Najteži korak je odabir slobodne domene. U današnje vrijeme je većina smislenih .com domena zauzeta, te je borba pronaći kvalitetnu domenu i na nekoj drugoj ekstenziji. Nakon što ste uspjeli pronaći domenu, sljedeći korak je registracija. Vi registru uplaćujete novac koji je potreban za registraciju domene i nakon uplate domena će biti registrirana na vaše ime. Trajanje vlasništva nad domenom je godina dana, a nakon svake godine možete produljiti ili pak uplatiti za više godina unaprijed. Nakon što je provjera registracije domene i sama registracija protekla uspješno, da bi vaša web stranica otišla online potrebno je podesiti domenu i povezati je s hostingom. U slučaju da nemate iskustva s ovim korakom, možete pomoću Google-a pronaći tutorijale ili pitati korisničku podršku od web hostinga da vam pomogne.

Članci iz iste kategorije