Karoserija automobila sastoji se od mnogih dijelova

Karoserija automobila je njegov najvažniji i ujedno najveći dio, te se prema njoj stvara podjela vrsta automobila. Sastoji se od vidljivih dijelova automobila i najizloženija je mogućim oštećenjima i uništavanju. Razne vremenske nepogode, slučajno rusanje automobila i mnogi drugi čimbenici mogu prouzročiti probleme na njoj, stoga je neophodno u slučaju problema kupiti novi dio. Najranjiviji dio karoserije u vožnji su zasigurno retrovizori, koji se često „zakače“ i potrebna je kupnja novih. Kroz današnji tekst saznajte sve o tome kako automobilska karoserija dijeli modele, koji su njeni dijelovi i gdje ih možete kupiti.

Dijelovi karoserije automobila

Karoserija automobila određuje spada li vaš automobil u limuzinu, hatchback, SUV, monovolumen, coupe ili neku drugu vrstu automobila. Ona je jedan od tri osnovna dijela automobila, a budući da je najveći dio, sastoji se i od najviše dijelova. U nastavku doznajte na koje osnovne dijelove se dijeli karoserija od auta.

Blatobrani i branik automobila

Zaštita od prljanja automobila naziva se blatobrani. U njih spadaju i rubovi blatobrana, a oni štite automobil od prljavštine koja bi bila nanesena rotacijom guma. Uz blatobrane, možemo spomenuti i masku automobila, koja također služi kao zaštita motora.

Branik automobila je zaštita u slučaju udara. Karoserija automobila je izrađena od čvrstih materijala, dok je branik izrađen od plastike. Razlog tomu je i zaštita od velikih ozljeda kod slučajnog naleta na pješaka, te amortizacija udarca prilikom sudara. Važno je spomenuti i vezne limove, te nosač branika, koji također služe za montiranje ovih dijelova.

Farovi i stop svjetla

Bez ovih dijelova vožnja po mraku bi bila nemoguća. Farovi služe za osvjetljavanje ceste ispred vozila, dok su stop svjetla signalizacija kočenja i sprječavanje mogućeg naleta vozila sa stražnje strane.

Hladnjak automobila

Hladnjak automobila je također dio karoserije, a služi za sprječavanje pregrijavanja motora. Veoma je važan dio automobila, jer u slučaju njegovog nepravilnog rada može doći do pregrijavanja motora i velikih šteta.

Podizači stakla i amortizeri prtljažnika

Karoserija automobila nije samo vidljivi dio automobila, već u nju spadaju i podizači stakla i amortizeri prtljažnika.  

Retrovizori

Ujedno i najkorišteniji dio karoserije su retrovizori, jer oni direktno utječu na vožnju. Bez njih bi vožnja automobila bila veoma zahtjevna, jer bi pregled sa strana vozila bio veoma loš.

Zamjenski dijelovi karoserije

U slučaju oštećenja nekog dijela karoserije, automobilska karoserija i njeni dijelovi se mogu pronaći u web trgovini Silux. U širokom asortimanu raznih auto dijelova, možete pronaći sve potrebne zamjenske dijelove za vaš model automobila i vratiti mu odličan izgled.

Članci iz iste kategorije