Ne podcjenjujte važnost blatobrana na autu

Učinkovita zaštita auta od nečistoće

Blatobrani na automobilu dijelovi su njegove zaštite ta ga štite od raznih kamenčića, prskanja vode i blata te raznih nečistoća. Razlikujemo dvije vrste: 

  • Prednji 
  • Stražnji

Prednji blatobrani su smještani iznad prednjih kotača, a stražnji su smješteni iza stražnjih kotača. I jedni i drugi imaju istu funkciju te će zajedno pružiti odličnu zaštitu u svim uvjetima na cesti.

Zaštita i za ostale sudionike u prometu

Auto blatobrani nisu ugrađeni samo zbog vaše zaštite, odnosno zaštite vašeg vozila. Oni imaju puno veću funkciju. Naime, tijekom vožnje je moguće da će se na kotače zalijepiti razni kamenčići i razne druge sitnice. Kako vozite, postoji mogućnost da će zbog naleta vjetra svi ti komadići odletjeti s kotača. A pri tome bi mogli straditi i prolaznici koji se nađu na putu, ali i drugi automobili.

Takve i slične situacije će spriječiti ovi gore navedeni dijelovi karoserije automobila. To je još jedna njihova vrlo važna funkcija. 

Karoserija auta
Razmišljamo li o automobilu kao jednom kosturu na kojeg su postavljeni svi važni autodijelovi, onda je karoserija auta upravo taj kostur.

Aluminijski i plastični blatobrani za auto

Iako postoje različiti materijali koji se danas koriste pri izradi autodijelova, danas se najčešće koriste aluminijski i plastični blatobrani za auto. Još do prije nekoliko godina uglavnom su se ugrađivali oni od čelika. No, nisu se pokazali toliko dobri. Naime, s vremenom su imali problema s hrđom, a i njihova masa je povećavala ukupnu masu automobila, a upravo to je ono što proizvođači uvijek nastoje smanjiti.

Karoserija kao kostur auta

Razmišljamo li o automobilu kao jednom kosturu na kojeg su postavljeni svi važni autodijelovi, onda je karoserija auta upravo taj kostur. Možda ste na spomen tog pojma uvijek razmišljali samo o vanjskom izgledu auta, odnosno o njegovoj estetici, no ona je puno više od toga. Automobilska karoserija mora biti što bolje izrađena kako bi vozilo bili što je moguće aerodinamičnije, ali naravno, lijepih linija ugodnih oku. 

Članci iz iste kategorije