Sigurniji na cesti zimi uz automobilske lance za snijeg

Dolazak zime donosi mnoge radosti za djecu, ali također i brojne izazove vozačima, posebice onima koji se često kreću zimskim cestama. Snijeg i led mogu značajno otežati vožnju i povećati rizik od nesreća. Srećom, postoje i rješenja koja mogu pomoći vozačima da ostanu sigurni na cestama zimi.

Jedno od tih rješenja su lanci za snijeg za auto. Riječ je o zapravo vrlo jednostavnom dodatku za auto koji se može brzo postaviti, a koji će značajno osigurati vožnju.

Lanci za snijeg za auto su posebni dodaci koji se postavljaju na kotače vozila kako bi poboljšali trakciju na zaleđenim cestama ili na cestama koje su prekrivene snijege.

Što su lanci za snijeg za auto

Lanci za snijeg za auto su posebni dodaci koji se postavljaju na kotače vozila kako bi poboljšali trakciju na zaleđenim cestama ili na cestama koje su prekrivene snijege. Oni su uglavnom izrađeni od čvrstih metalnih karika i postavljeni su preko guma, a sve kako bi povećali trenje između guma i ceste. To omogućava bolje prianjanje i veću kontrolu nad vozilom, čime se smanjuje rizik od proklizavanja i nesreća.

Preporuka je da se koriste samo na cestama koje su prekrivene snijegom ili ledom, pa kada prođete takvu cestu, najbolje ih je skinuti.

Pravilno korištenje automobilske zaštitne opreme 

Za učinkovitost i sigurnost lanaca za snijeg ključna je njihova pravilna uporaba. Prije nego što krenete na vožnju po cestama na kojima vladaju zimski uvjeti, uvijek provjerite da su automobilski lanci za snijeg čvrsto i sigurno postavljeni na kotače. Preporučuje se da isprobate njihovo postavljanje kod kuće, kako biste bili spremni za slučaj da ih trebate koristiti na cesti. 

Također je važno pridržavati se preporučenih brzinskih ograničenja prilikom vožnje s lancima za snijeg. Nije preporučljivo s njima na kotačima voziti prevelikim brzinama jer može doći do njihovog oštećenja, ali i do oštećenja ceste.

Prednosti korištenja lanaca za snijeg

Korištenje lanaca za snijeg za auto donosi brojne prednosti vozačima tijekom zimskih uvjeta. Prvenstveno, poboljšava se trakcija i kontrola vozila na skliskim cestama, što smanjuje rizik od nesreća. 

Osim toga, oni su pristupačna opcija koja ne zahtijeva značajne financijske investicije. Također, omogućavaju vozačima da ostanu mobilni čak i u najtežim zimskim uvjetima, bez potrebe za kupnjom posebnih zimskih guma. Naime, uz kvalitetne ljetne gume i uz njihovo korištenje trebali biste bez problema savladati ceste na kojima nema previše snijega. Za one ceste na kojima ima jako puno snijega i leda preporuka je da uz lance još imate i zimske gume.

Članci iz iste kategorije