Prilagodite brzinu pri vožnji s lancima za snijeg

Zimski uvjeti na cesti uvijek predstavljaju izazov za vozače. Imate li na automobilu ljetne gume, a planirate li krenuti na ceste koje bi mogle biti prekrivene snijegom i ledom, bolje se nemojte upuštati u takve avanture. Najbolja kombinacija za takav put su zimske gume na automobilu uz dodatne lance za snijeg. Oni omogućuju bolje prianjanje guma na cestu i smanjenu mogućnost za proklizavanje. 

Dostupni su u brojnim trgovinama s autoopremom u raznim oblicima i jednom kada ih kupite, možete ih koristiti više godina. Zato stvarno nema izgovora da ih ne kupite i držite spremnim u prtljažniku.

Korištenje sa zimskim i ljetnim gumama

Lanci za snijeg za automobil mogu se koristiti i sa zimskim i s ljetnim gumama. Naime, prema trenutno važećem zakonu u Hrvatskoj, tijekom zimskih uvjeta dopušteno je korištenje ljetnih guma koje imaju profil od barem 4 milimetra, uz lance za snijeg u prtljažniku koje po potrebi možete postaviti na kotače. Što se tiče zimskih uvjeta, pod njima se podrazumijeva snježni pokrivač na cesti veći od 5 centimetara ugaženog snijega. 

Automobilski lanci za snijeg moraju odgovarati veličini i širini vaših guma
Lanci za snijeg moraju se pravilno postaviti na automobil

Tijekom zimskih uvjeta, uz automobil sa zimskim gumama ne bi trebali imati puno problema, no u slučaju jako mnogo snijega i leda, preporučuje se postavljanje lanaca za snijeg na kotače.

Odgovarajući lanci za snijeg

Automobilski lanci za snijeg moraju odgovarati veličini i širini vaših guma. Većina lanaca za snijeg primjerena je za postavljanje na više različitih dimenzija guma, no svakako je dobro provjeriti da odgovara i za vaš model. Kupite li premale lance za snijeg, kada dođe vrijeme za njihovo montiranje, to neće biti moguće i mogli biste ostati bespomoćni na cesti.

Video: Montiranje lanaca za snijeg

Podaci o dimenzijama za koje su primjerene uvijek su uredno navedene na pakovanju, tako da ne biste trebali imati većih problema prilikom kupnje.

Pravilno postavljanje i vožnja s lancima za snijeg

Lanci za snijeg moraju se pravilno postaviti na automobil jer će jedino tako vožnja s njima biti sigurna. Postoje različiti načini postavljanja te se razlikuju od modela do modela. S nekim modelima će cijeli postupak biti vrlo jednostavan, dok ćete se kod nekih morati malo više pomučiti. Svakako dobro pročitajte uputstva, a preporuka je i da isprobate njihovo postavljanje i prije nego vam stvarno budu potrebni. Tako ćete ih kad bude potrebno, bez pritiska, puno lakše postaviti.

Imajte na umu na brzinu također trebate prilagoditi uvjetima na cesti i činjenici da imate lance za snijeg na kotačima. Preporuka je da brzina vožnje ne bude veća od 50km/h.

Članci iz iste kategorije