Čiščenje tvrdog diska od važnih podataka

U 21. stoljeću glavnu vrijednost predstavljaju informacije. Razne stvari su postale potpuno besplatne, a za njihovo korištenje mi im dajemo našu privatnost. Prvi primjer toga su društvene mreže, koje su u potpunosti besplatne, no naše podatke koriste kako bi nam prikazivale relevantne oglase i generirale profit. 

U slučaju da prodajete vaše računalo, veoma je važno da prije prodaje odradite čiščenje tvrdog diska, koje će s njega obrisati sve podatke. Kroz današnji tekst ćemo vas više uputiti u to i objasniti kako možete biti 100% sigurni da su svi podatci s vašeg diska izbrisani.

HDD i SSD

HDD je najpoznatiji uređaj za čuvanje podataka, no danas se u računalima nerijetko nalazi i noviji SSD. Glavna razlika između ove dvije komponente je način funkcioniranja, a on diktira i:

  • brzinu učitavanja i iščitavanja podataka
  • rok trajanja
  • količinu podataka koju možete pohraniti

SSD je neusporedivo brži od tvrdog diska, traje nešto dulje, no još uvijek je relativno nov i ne pruža veliki kapacitet kao HDD u nižem i srednjem rangu cijena. 

Čiščenje tvrdog diska
U slučaju da prodajete vaše računalo, veoma je važno da prije prodaje odradite čiščenje tvrdog diska

Brisanje podataka s tvrdog diska

Najpoznatiji uređaji za čuvanje podataka su:

  • Tvrdi disk (HDD)
  • SSD
  • USB ključ
  • CD ili DVD

Podatke s CD-a i DVD-a ili USB ključa je veoma lako uništiti, jer su oni znatno jeftiniji, dok su HDD i SSD znatno skuplji i njihovo uništavanje nije isplativo. Za brisanje podataka s njih postoje razni programi, no veoma je važno da imate iskustva u njihovom korištenju i da znate da će oni u potpunosti izbrisati podatke. Za potpuno čiščenje tvrdog diska trebate potražiti stručnu pomoć.

Izbrisane stvari ostaju na uređaju

Iako mnogi ljudi nisu upoznati s ovom činjenicom, izbrisani podatci ostaju na uređajima. Zbog toga je neophodno čiščenje tvrdog diska kako bi se svi podatci u potpunosti uklonili. Profesionalni i stručni zaposlenici raznih servisa mogu vrlo lako povratiti slučajno izbrisane podatke s uređaja, stoga s osjetljivim podatcima morate biti oprezni. Jednostavno formatiranje putem Windowsa neće biti dovoljno da podatci u potpunosti nestanu s uređaja.

Potpuno čiščenje hard diska

Ako želite u potpunosti obrisati sve podatke s uređaja, potrebno je profesionalno čiščenje hard diska. Tako ćete biti sigurni da se izbrisani podatci s njega ne mogu povratiti i zloupotrijebiti. Stručnjaci disk mogu očistiti na sljedeće načine:

  • višestruko formatiranje s posebnim programima
  • brisanje magneta diska i onemogućavanje njegovog korištenja
  • fizičko uništenje diska

U današnje moramo biti veoma oprezni s informacijama i pobrinuti se da one veoma važne ne dospiju u krive ruke. Kako biste se zaštitili od zlouporabe, najbolji način je potpuno čiščenje tvrdog diska. 

Čitajte i sljedeći članak: Registracijom domene do svog mjesta na internetu

Članci iz iste kategorije