Besplatna i komercijalna rješenja za spašavanje podataka

Koristite li se već dugo računalom, morate biti svjesni da kad tad može doći do kvara. Ukoliko se pokvari neka komponenta kao što su matična ploča, procesor i sl., tada nemate problema. Jednostavno ćete kupiti novu komponentu i problem će biti riješen. No, pokvari li vam se hard disk te ako s njime nestane i puno važnih podataka koje niste spremili ranije na sigurno, tada su problemi puno veći. Za spašavanje podataka iz diska možete se obratiti nekoj tvrtci koja vam u tome može pomoći ili možete probati s nekim besplatnim rješenjima.

Besplatni programi

Postoje razni besplatni programi na Internetu koji vam obećavaju spašavanje podataka iz diska nakon što dođe do nekog kvara diska. Nažalost, često je riječ samo o agresivnom oglašavanju, a konkretni rezultati će izostati. Ovisno o vrsti kvara hard diska će ovisiti i krajnji rezultat korištenja ovakvih programa. Neke podatke ćete možda i uspjeti vratiti, ali jako je mala vjerojatnost da ćete uspjeti vratiti baš sve podatke.

Spašavanje podataka iz diska
Vratite izgubljene podatke uz restauriranje diska

Problem je što korištenjem takvih programa možete još dodatno napraviti štetu na hard disku i ukoliko ste ga kasnije planirali odnijeti nekoj specijaliziranoj tvrtci, smanjit ćete njihove izglede za uspjeh. Stoga, ako ste na hard disku imali vrlo važne podatke koje si teško možete priuštiti da izgubite, možda je bolja opcija da odmah potražite stručnjake koji vam mogu pomoći.

Komercijalna rješenja

Danas postoje tvrtke kojima je spašavanje podataka iz diska jedina djelatnost, ali postoje i tvrtke koje to nude unutar svojih drugih usluga. Ove prve tvrtke, specijalizirale su se u tom području te također imaju i posebne alate i uređaje koji im u tome pomažu. Riječ je o posebnim uređajima koji mogu puno bolje analizirati stanje hard diska te nakon detaljne analize, tvrtke će odlučiti kojim metodama će pokušati spasiti podatke.

Bitno je naglasiti da niti ove tvrtke ne mogu garantirati 100% povrat podataka. Na kraju se sve svodi na težinu oštećenja hard diska, je li riječ samo o nekom softverskom problemu, ili je došlo do nekog elektroničkog kvara. U svakom slučaju, tvrtka će vam nakon prvotne analize reći što možete očekivati od njihovog rada.

Za izbjegavanje ovakvih situacija, radite redovito sigurnosne kopije svojih podataka kako biste u slučaju kvara hard diska imali sve svoje podatke na sigurnom mjestu.

Članci iz iste kategorije