Hrvatska nacionalna domena za hrvatsko tržište

Internet je prepun raznih web stranica koje se nalaze iza različitih domena. One se, osim po nazivu, mogu razlikovati i po ekstenziji, odnosno dijelu koji je od naziva odvojen točkom. Najveći broj čine globalne domene, od kojih su najpopularnije one s com ekstenzijom. No, za tvrtke koje se orijentiraju na domaće tržište, globalne domene nisu najbolje rješenje jer iz ekstenzije je teško naslutiti iz koje zemlje tvrtka dolazi, bez otvaranja konkretne web stranice.

U tom slučaju, bolje su domene čija ekstenzija predstavlja tu zemlju. Primjerice, domena HR je vrlo jasni pokazatelj o kojoj zemlji je riječ, čak i prije otvaranja web stranice.

Prepoznatljiva ekstenzija

Domena HR je zapravo hrvatska nacionalna domena. Svaka zemlja ima svoju nacionalnu domenu koja je pod nadležnosti te države i čija ekstenzija je zapravo kratica te zemlje. Domena HR se zato često naziva i Carnet domena jer u Hrvatskoj organizacija koja je zadužena za nju je upravo Carnet, odnosno Hrvatska akademska i istraživačka mreža. 

Domena HR je zapravo hrvatska nacionalna domena.

Oni su korisnicima omogućili registraciju dvije vrste HR domena:

  • Besplatne
  • Naplatne

Svaka vrsta ima svoje prednosti i mane, a u nastavku pogledajte neke od njih.

Besplatna domena HR

Besplatna domena HR je specifična po nekoliko stvari. Prije svega, možete registrirati samo jednu. A s druge strane, morate poštovati određena pravila prilikom samog odabira naziva. A taj naziv mora sadržavati ili dijelove vašeg imena i prezimena ili dijelove naziva vaše tvrtke. Mnogima zbog tih posebnih restrikcija ova vrsta nije toliko zanimljiva te se radije odlučuju za naplatnu varijantu koja pruža puno više slobode.

Naplatna Carnet domena

Ovo je druga vrsta Carnet domena koje su moguće u Hrvatskoj, a ujedno i ona koja privlači puno veći broj korisnika. A razlog tome je upravo to što je njezina registracija gotovo identična registraciji bilo koje druge globalne domene. Drugim riječima, gotovo da nema nekih posebnih pravila pri odabiru naziva. 

Jedini uvjet koji mora biti ispunjen pri registraciji HR domene je da je ona slobodna. Ako ju je netko prije vas već registrirao, odnosno točno onakvu kakvu ste vi željeli, istog naziva i ekstenzije, vi je nećete moći registrirati. Zato, ako planirate neko poslovanje na internetu i planirate stvaranje nekog brenda na hrvatskom tržištu, preporučuje se da prvo provjerite je li željena HR domena slobodna. Ako je, najbolje ju je odmah registrirati kako kasnije ne biste imali problema, u slučaju da je netko u međuvremenu registrira prije vas.

Čiščenje tvrdog diska od važnih podataka. Ako se spremate prodati ili donirati računalo, mudro je nepovratno obrisati sve podatke sa čvrstog diska. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije