DNS server je važna komponenta internetske infrastrukture

Internet je danas postao gotovo nezaobilazan dio našeg života. Mnogi su zato danas zatrpani raznim pojmovima za koje nisu čuli. Primjerice, mnogi se danas pitaju što je DNS jer su za to skraćenicu više puta čuli, ali ne znaju točno o čemu je riječ. Ukratko, to je skraćenica za “Domain Name System” ili u prijevu “Sustav za imenovanje domena”.

Ovaj sustav ima važnu ulogu u prebacivanju čitljivih web adresa u numeričke IP adrese i obrnuto. Time omogućava tako besprijekorno funkcioniranje globalne mreže. U nastavku pročitajte više o ovoj temi te saznajte sve što niste znali.

DNS je skraćenica za “Domain Name System” ili u prijevu “Sustav za imenovanje domena”.

Pretvaranje internetskih adresa

Internetski DNS server je temeljni element infrastrukture za online komuniciranje. Njegova osnovna funkcija je pretvaranje naziva domena (npr. www.mojadomena.com) u odgovarajuće IP adrese koje računalni sustavi mogu razumjeti. Kada korisnik upiše takvu web adresu u svoj internetski preglednik, preglednik komunicira s DNS serverom kako bi doznao koji je numerički IP povezan s tim nazivom. Taj proces pretvaranja imena u IP adresu naziva se DNS rezolucija i omogućuje korisnicima da pristupaju web stranicama bez potrebe da pamte složene IP adrese.

Vrste DNS Servera

Postoje različite vrste DNS servera, svaka s jedinstvenom ulogom u procesu DNS rezolucije. Najznačajniji su:

  • Rekurzivni – oni traže odgovarajuće IP adrese za korisničke uređaje; kada korisnik unese web adresu, on pretražuje hijerarhijsku strukturu DNS-a da bi pronašao točnu IP adresu
  • Autoritativni – oni sadrže informacije o domenskim imenima i njihovim povezanim IP adresama; kada rekurzivni traži IP adresu za određeno ime domene, autoritativni DNS serveri pružaju potrebne informacije
  • Caching – oni privremeno pohranjuju IP adrese kako bi ubrzali buduće DNS rezolucije; to smanjuje opterećenje DNS infrastrukture i ubrzava pristup web stranicama koje ste već nekada ranije posjetili

Važnost DNS servera u praksi

DNS server ima ključnu ulogu u sigurnosti, performansama i dostupnosti web stranica na internetu. Njegova ispravna konfiguracija osigurava da se korisnici mogu brzo i sigurno povezati i otvoriti web stranice. Osim toga, DNS serveri igraju ulogu u zaštiti od napada poput DDoS (Distributed Denial of Service), gdje se ciljano šalje velik broj zahtjeva kako bi se usporila ili onemogućila internetska usluga.

Za dodatnu sigurnost koristi se i dodatak DNSSEC (DNS Security Extensions) koji dodatno pojačava sigurnost DNS-a jer vrši dodatnu provjeru autentičnosti DNS podataka i na taj način sprječava moguće napade.

Članci iz iste kategorije