Jednostavan proces registracija domena

Svi koji imaju svoje web stranice, bilo da su ih sami izradili ili da im ih je izradio netko drugi, željet će ih postaviti na Internet. Na taj način će ih moći posjetiti brojni ljudi iz cijelog svijeta. No, za to će vam biti potrebne dvije usluge, hosting i registracija domena. Hosting podrazumijeva ugovaranje prostora na nekom poslužitelju na koji ćete smjestiti stranice. A registracija domena podrazumijeva ugovaranje korištenja neke domene na određeno vrijeme. Poznate su različite domene i načini registracije, kao što i različiti hostingi – VPS hosting, reseller hosting, itd…

Domaće i strane tvrtke

Registracija domena je zapravo brz i jednostavan proces. Tu uslugu možete ostvariti putem neke od domaćih tvrtki, ali isto tako se odlučiti i za neku stranu tvrtku. Krajnji rezultat će zapravo biti isti, no postoje određene stvari zbog kojih ćete se radije odlučiti za određenu opciju.

Primjerice, registracija domena putem domaće tvrtke će zasigurno puno značiti onima koji ne barataju dobro stranim jezicima kako bi to izvršili putem neke strane tvrtke. Odluče li se za neku domaću tvrtku, sve će biti na jeziku kojeg razumiju, a i rješavanje nekog mogućeg problema će za njih biti puno jednostavnije.
No, mnogi će se radije odlučiti na neku stranu tvrtku zbog nešto niže cijene. Često se za određene domene kod takvih tvrtki mogu pronaći i razne akcijske cijene i popusti što će mnogima biti dovoljan razlog da se odluče upravo za neku od tih tvrtki.

Proces registracije

Kada ste se odlučili putem koje tvrtke ćete izvršiti registraciju domene, postupak je više manje gotovo identičan kod svih. Prvi korak uvijek je provjera domene koju želite registrirati, odnosno provjera je li slobodna. Naime, možete registrirati samo domenu koja je slobodna, odnosno onu koju nitko prije vas nije registrirao. Ako je domena slobodna, tek onda možete nastaviti proces registracije. Ako pak domena nije slobodna, sustav će vam ponuditi neke opcije koje bi vam mogle biti prihvatljive.

Nakon što ste se uvjerili da je domena koju pokušavate registrirati slobodna, slijedi unos vaših osobnih podataka i podataka o plaćanju. Imajte na umu da ti podaci moraju biti točni kako biste na kraju uspjeli izvršiti plaćanje. Plaćanje je uglavnom moguće na više različitih načina i uvelike ovisi o tome jeste li se odlučili za domaću ili stranu tvrtku.

Ako želite saznati više o tome kako se radi spašavanje podataka iz diska, onda slijedite linku i pročitajte članak na tu temu.

Članci iz iste kategorije