Internet domen je put do stranice

Svako mjesto ima svoju adresu koja služi kao putokaz do dolaska na odredište. Na internetu se ta veza nazive internet domen i njegova zadaća je povezivanje korisnika s web stranicom. Budući da je danas na internetu jako velik broj web stranica, a svaki domen je unikatan, postoji i veliki broj različitih ekstenzija domena. Možda u uvodu zvuči malo komplicirano, no u nastavku teksta saznajte sve o domenama, te na koji način ih se koristi.

Što je internet domen i web hosting?

Kao što smo već u uvodu napisali internet domene predstavljaju vezu web stranice putem koje korisnik pristupa serveru. Taj server se naziva web hosting i predstavlja računalo sa stalnom internet vezom, koje korisniku koji posjeti domenu šalje podatke web stranice. U teoriji to računalo može biti i vaš kompjuter, no danas postoje razni web hosting provajderi koji su veoma jeftini i nude iznajmljivanje hostinga na mjesečnoj bazi.

Internet domen može imati razne ekstenzije, od kojih su zasigurno najpopularnije .com i .net ekstenzije. Porastom broja korisnika interneta i broja web stranica, došli su i neki novi specijalizirani domeni s ekstenzijama .gov (za vlade), .mil (za vojsku) i slični.

Kako odabrati kvalitetan domen?

Prva stvar kod biranja domene koja vam mora biti na pameti je da je to glavno obilježje web stranice i da će ljudi stranicu najviše pamtiti po imenu. Upravo zbog toga domen bi trebao biti što jasniji i kraći, kako bi ga korisnici lakše zapamtili. .com nastavak domene i dalje je najpoznatiji i zasigurno bi trebao biti vaš prvi izbor, no ako ne uspijevate pronaći kvalitetnu domenu za vašu web stranicu na toj ekstenziji, tada možete pogledati i neke druge.

Registracija internet domena

Domen se registrira na vremenski period od minimalno godine dana, a registrirati je možete kod bili kojeg online registra. Prije registracije morate provjeriti da li je vaša domena slobodna, a nakon uplate novaca registar će u veoma kratkom vremenu registrirati internet domenu na vas. Provjera domena dostupna je na stranici svakog registra, a cijene registracije ovise od registra do registra. Za razliku od web hostinga kvaliteta registrirane domene ne ovisi o ničemu, stoga je jednako kod kojeg registra je domena registrirana.

Članci iz iste kategorije