Registracija domene prije pokretanja web stranice

Postoji nekoliko stvari koje je potrebno registrirati ili zakupiti, kako biste mogli pokrenuti vlastitu web stranicu na internetu. Budući da web stranica predstavlja vaše internet mjesto, neophodno je da imate vezu putem koje posjetitelji mogu doći do nje i fizički server koji će im slati podatke. Sve stvari koje se nalaze na internetu su pohranjene na serverima.

Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s adresama web stranice, tj. odgovoriti na pitanja što su domene, kako odabrati domenu i gdje se mogu registrirati. 

Što su domene?

Jedna od prvih stvari s kojima ćete se susreti prilikom pokretanja stranice su internet domene. One predstavljaju adresu stranica i njihova svrha je da povežu internet korisnike s vašom stranicom. Svaka domena je unikatna, što znači da ako je već registrirana, vi morate birati drugi naziv. Domene se sastoje od naziva i ekstenzije. Naziv je riječ ili skup riječi koji se nalazi prije točke, a ekstenzija predstavlja nastavak domene i nju birate od ponuđenih.

Internet domene
Jedna od prvih stvari s kojima ćete se susreti prilikom pokretanja stranice su internet domene.

Ekstenzije domena

Najpoznatije ekstenzije domena su:

  • .com
  • .net
  • ekstenzija .hr ( i ostale nacionalne domene; .rs, .si, .it…)
  • .org

Procvatom interneta se broj ekstenzija povećavao, pa su danas dostupne i neke manje popularne ekstenzije, poput .travel, .agency, .shop i sličnih. U slučaju da ne uspijevate pronaći kvalitetan i smislen naziv domene na jednoj od najpoznatijih, tada se možete odlučiti i na neku drugu, manje popularnu ekstenziju.

Odabir domene

Prilikom odabira domene potrebno je pažnju obratiti na nekoliko stvari:

  • birajte što kraću domenu, koja se lako pamti
  • domena mora biti vezana uz nišu web stranice ili naziv 
  • nacionalne domene su najbolje, ako je stranica vezana uz određenu državu

Kod odabira će vam posao znatno olakšati alat provjera domene. Pomoću ovog alata možete saznati koje su ekstenzije zauzete, a koje slobodne za određeni naziv. Tako ćete puno brže i lakše pronaći slobodnu domenu.

Registracija domena

Registracija domene je posljednji korak s kojim stječete pravo na korištenje određenog naziva. Kada ste pronašli slobodnu domenu, posjetite neki od registra domena te putem njega izvršite registraciju. Odaberite domenu, dodajte u košaricu i platite. Domena će tada biti registrirana na vas i možete je povezati s web hostingom i vaša stranica će biti dostupna online.

Također, bitno je napomenuti da se domene registriraju na određeni vremenski period, od godine dana na više. U slučaju da domena istekne, tada ju može registrirati bilo koja druga osoba ili firma, stoga obavezno pazite da ju produljite na vrijeme.

Članci iz iste kategorije