Što očekivati kad čujete ‘refurbished’ računala

U potrazi ste za novim računalom? Rado biste i uštedjeli nešto novaca pritom?
Imate dvije opcije. Jedna je da kupite komponente računala odvojeno i sami ga sastavite a druga opcija bi bila odlučiti se za refurbished računalo.

Kad čujete ‘refurbished’ računala to znači da ste jednostavno naišli na računala koja su obnovljena. Refurbished računala nisu nužno već i korištena.

Refurbished računala ili ‘refurbs’ sve popularnij izbor

Refurbished računala postaju sve popularniji te su sve češći izbor kupaca. Na našoj stranici https://www.recositech.com/hr/kategorija/racunala/ možete pronaći računalo za svaki džep. Odmah ćemo raščistiti sve nedoumice koje se pojave kad čujete izraz refurbished ili obnovljeno računalo.

Izraz refurbished ili obnovljeno računalo ima negativnu konotaciju. Podrazumijeva da se radi o već korištenom računalu, pokvarenom i popravljenom te bez važeće garancije. No tu se varate. Refurbished računala su zapravo sva računala koja su vraćena prodavaču iz nekog razloga ili nisu doživjela prodaju. U svakom slučaju refurbished računala su provjerena, očišćena, popravljena, s ponovno namještenim tvorničkim postavkama kako bi se mogli prodati na kraju.

obnovljeno računalo

Za nekoga tko voli tehnologiju i biti u toku s najnovijim trendovima a ne želi dati puno novaca za novi proizvod, refurbished računalo je odlično rješenje. Među najpopularnijim verzijama refurbished računala se nalaze radne stanice, laptopi i druge verzije mobilnih računala.

Refurbished računalo nije nužno već korišteno

Kupnja obnovljenog računala će vam svakako uštedjeti novac. Ono što je važno znati prije nego se odlučite za kupovinu je što znači točno refurbished ili obnovljeno računalo.

U slučaju da želite sastaviti svoje računalo slijedite ovaj tutorial u dva dijela:

No prije nego se odlučite za takav pothvat, želimo vam samo istaknuti prednosti i mane pri kupnji refurbished računala.

Refurbished računalo može značiti da:

  • originalni kupac ga je vratio i ne može se preprodati kao novo
  • obnovljeno može biti i jer je neuspjelo prošao testiranje originalnog proizvođača
  • predstavlja dio otkazane narudžbe

Na što treba paziti pri kupnji refurbished računala

Računala koja spadaju u kategoriju refurbished mogu biti obnovljena ili od strane proizvođača ili treće stranke. Kad je računalo popravljeno od treće strane, ne znači nužno da će specifikacije odgovarati originalnim postavkama. U slučaju da se odlučite kupiti refurbished računalo od neovlaštenog prodavača savjetujemo da usporedite sve specifikacije s novim proizvodom istog proizvođača.

Idealno bi bilo da su postavke obnovljenog računala iste kao i kod novog proizvoda.

Naša preporuka bi bila svakako kupiti obnovljeno računalo od proizvođača koji je ovlašten za prodaju i novih kompjutera. U tom slučaju možete računati i na važeću garanciju koja nije garantirana u prvom slučaju.

Druga i jednako važna stavka je što zapravo dobivate kupnjom obnovljenog računala. Dobro je znati da velika većina takvih računala ne dolaze s monitorom, operativnim sustavom, DVD playerom, bežičnom mrežnom karticom i drugim dodatnim komponentama.

Prije nego se odlučite za kupnju refurbished računala svakako je dobro znati što će vam od komponenti biti potrebno i u budućnosti. Osim komponenti obratite pozornost i na garanciju i na pravo povrata kupljene robe.

Članci iz iste kategorije