Definicija pojma servisa računala kao polazišna točka

Kako bismo uopće mogli govoriti o servisu računala, njegovim sastavnicama, vrstama i njegovoj važnosti, bitno je najprije definirati sam pojam. Naime, servis računala označava brigu korisnika o hardveru i sofveru računala kako bi računalo ispravno radilo te kako bi sve njegove performanse za vrijeme korištenja bile na visokom nivou. 

Važno je znati da se servis računala ne radi samo kada je riječ o fizičkom kvaru, npr. kada nam je računalo zbog kvara matične ili grafičke ploče, kvara tipkovnice ili zaslona neupotrebljivo, već je vrlo bitno voditi računa o računalu i kada ono ispravno radi. Upravo zato, u nastavku ćemo objasniti koje sve vrste servisiranja računala postoje i zašto su one bitne za dugovječnost našeg računala i naše zadovoljstvo njegovim radom. 

Hardverski servis računala

Hardverski servis računala podrazumijeva otklanjanje kvarova na raznim komponentama računala, kao što su procesori, matične ploče, grafičke kartice, mrežne kartice itd. Tako se mogu razlikovati servisi stolnih i prijenosnih računala. No, imajte na umu da je servis prijenosnih računala nešto kompliciraniji jer je teže doći do određenih komponenti i nerijetko nije baš isplativ.

Hardverski servis računala
Hardverski servis računala podrazumijeva otklanjanje kvarova na raznim komponentama računala

Isto tako, ponekad će servis računala uključivati samo popravak određene komponente, dok će u nekim slučajevima jedina mogućnost popravka biti zamjena komponente koja je u kvaru. Danas se mnogi odlučuju za samostalni servis računala, no, ako niste sigurni u ono što radite, bolje taj posao prepustite stručnjacima kako ne biste napravili još više štete.

Softversko održavanje računala

Softverski servis računala i održavanje podrazumijeva održavanje softverskih komponenti računala te se preporučuje raditi ga više puta godišnje kako bi se spriječio usporen rad računala. Softverski servis računala može označavati i instaliranje antivirusnog programa te čišćenje računala od virusa. 

Osim toga, serviser računala koji se razumije u softverski dio će pokušati ukloniti i sve nepotrebne programe koji se pokreću zajedno s operativnim sustavom i time ga usporavaju. Također može po potrebi ukloniti i razne maliciozne programe koji također mogu drastično utjecati na korištenje računala, njegovo usporavanje ili zatrpavanje s raznim reklamnim porukama. 

Ovlašteni i neovisni servisi računala

U svakom većem gradu se mogu pronaći ovlašteni servisi računala koji su specijalizirani samo za određenu marku računala, kao i oni koji mogu napraviti servis bez obzira o kakvom se računalu radi. U slučaju nekog većeg kvara te ako tražite najbolju razinu usluge, preporučuje se da posjetiti ovlašteni servis računala. No, danas i brojni neovisni servisi mogu biti itekako pouzdani, a ujedno vam pružiti i nešto nižu cijenu.

Članci iz iste kategorije