Učinkovito hlađenje motora

Od svih dijelova automobila, motor je svakako njegov najznačajniji dio. Sastoji se od više manjih autodijelova koji svi moraju raditi besprijekorno kako bi automobil mogao normalno raditi. A tijekom rada motor se cijelo vrijeme zagrijava i potrebno ga je ohladiti. U te svrhe koristi se rashladna tekućina, ili popularno poznata pod nazivom antifriz.

Antifriz u automobilu bi trebalo redoviti provjeravati kako bi njegova razina bila zadovoljavajuća, kako ne bi došlo do pregrijavanja motora što može rezultirati velikim kvarovima. 

Antikorozivna svojstva

Osim što antifriz u automobilu služi za rashlađivanje motora, on ima i antikorozivna svojstva. Učinkovito štiti sve metalne dijelove motora, hladnjaka, ali i svih ostalih dijelova rashladnog sustava automobila. No, za još veću učinkovitost, preporučuje se da rashladnu tekućinu na koristite samo tako u izvornom obliku, već da ju pomiješate s vodom. Preporučuje se da pri tome koristite destiliranu vodu jer ćete na taj način spriječiti nastanak kamenca. 

Vrlo važno je da ne miješate različite vrste antifriza u automobilu, tj. trebali biste dolijevati uvijek onaj koji se već nalazi u spremniku. Ako niste sigurni o kojem je riječ, najbolje je promijeniti svu količinu s jednom vrstom.

Kupnja odgovarajućeg antifriza

U trgovinama s autoopremom možete pronaći različite vrste antifriza za auto. U automobile novije generacije uglavnoj se ulijavaju rashladne tekućine koje imaju bazu od organskih aditiva. One imaju dvije velike prednosti:

  • Dugotrajnije su
  • Osiguravaju bolju zaštitu na visokim temperaturama

Klasični antifriz za auto potrebno je mijenjati otprilike svakih dvije do tri godine, no oni nešto bolji, koji nose posebnu oznaku Organic Acid Technology, moraju se mijenjati otprilike svakih 5 godina. Vrlo je bitno da odabere i kupite odgovarajući auto antifriz. Ako niste sigurni koju vrstu kupiti, taj podatak biste trebali pronaći u servisnoj knjižici automobila ili se raspitajte u ovlaštenom servisu za vaš model automobila. 

Brže do rashladne tekućine online

Osim što rashladnu tekućinu možete kupiti u brojnim lokalnim trgovinama s autodijelovima, možete je kupiti i u nekoj od dostupnih web trgovina. U njima možete na jednom mjestu pronaći vrlo veliki izbor te za svaku pronaći sve potrebne dodatne informacije. Isto tako, web trgovine s autodijelovima nerijetko nude i niže cijene te često imaju razne akcije i popuste pa ćete i dodatno uštedjeti.

Nakon što kupite odgovarajući antifriz za svoj automobil, pričekajte da vam stigne na kućnu adresu, ulijte ga u odgovarajući spremnik i motoru omogućite učinkovito rashlađivanje.

Čitajte i sljedeći članak: Učinkovit rad motora uz dobro podmazivanje

Članci iz iste kategorije