Učinkovit rad motora uz dobro podmazivanje

Jedan od glavnih dijelova automobila je motor. On se sastoji od mnoštva manjih dijelova i svi moraju zajedno ispravno funkcionirati za njegovo optimalno funkcioniranje. Zato ga mnogi uspoređuju i sa srcem i organima kod čovjeka.

A isto kao što čovjek mora konzumirati razne namirnice kako bi održavao zdravlje srca, tako i automobil mora dobiti ono što mu je potrebno kako bi se održavao rad motora. A to su upravo motorna ulja koja je potrebno redoviti provjeravati. 

Osnovne funkcije motornih ulja

Motorna ulja u automobilu imaju brojne funkcije, a neke od najznačajnih su:

  • Smanjivanje trenja i trošenja dijelova motora
  • Odvođenje topline s dijelova koji se ne mogu sami hladiti pomoću zraka ili rashladne tekućine
  • Pomoć kod brtvljenja klipnih prstena
  • Stvaranje zaštitnog sloja oko dijelova motora te na taj način zaštita od korozije
  • Prigušenje vibracije
Automobilska motorna ulja bi se trebala redoviti mijenjati.

Ovo je samo dio liste svih prednosti koje motorna ulja imaju za naš automobil. Zbog toga je itekako važno provjeravati da ga uvijek ima u dovoljnoj količini u spremniku automobila.

Izmjena motornog ulja u autu

Automobilska motorna ulja bi se trebala redoviti mijenjati. Automehaničari preporučuju da se mijenjaju:

Naravno, ovisno o tome što je od navedenog prije nastupilo, potrebno je promijeniti motorno ulje. Neki stručnjaci će reći da motorna ulja novije generacije nije potrebno mijenjati i do čak oko 50 000 km, no njihova cijena nije toliko velika i svakako je preporučljivo mijenjati ih češće od toga.

Također, prilikom zamjene motornog ulja preporuka je da se uvijek zamijeni i filter ulja. Njegova cijena nije visoka, a time ćete osigurati optimalan protok motornog ulja. 

Jednostavna provjera razine ulja u spremniku

Motorno ulje nalazi se u spremniku koji je moguće pronaći pod poklopcem automobila. Postupak provjere razine motornog ulja u spremnika automobila je vrlo jednostavan. Prvo je potrebno iz tog spremnika izvući šipku i očistiti je krpom. Nakon toga je vratite u spremnik i ponovo je izvadite. Na njoj je označena minimalna i maksimalna razina te ćete tako odmah vidjeti trenutnu razinu u vašem spremniku.

Potrebno je da razina motornog ulja bude između te dvije oznake. Ako je ispod minimalne razine, što prije ulijte još motornog ulja u spremnik kako biste osigurali optimalan rad motora i spriječili moguća oštećenja njegovih dijelova. U trgovinama s autoopremom možete pronaći brojne vrste s raznim oznakama, a u servisnoj knjižici svog vozila možete pronaći savjet koja vrsta najbolje odgovara vašem modelu automobila.

Članci iz iste kategorije