Kvalitetna motorna ulja ključna su za optimalan rad motora

Mnogi vozači danas zanemaruju koliko je važno motorno ulje za optimalan rad motora. Prilikom kretanja automobila, dolazi do pomicanja metalnih dijelova motora. U tom procesu dolazi do trenja, a motorno ulje ima funkciju smanjivanja tog trenja. Na taj način dugoročno štiti motor i osigurava mu nesmetani rad.motorna-ulja

Kada mijenjati ulje?

Na ovo pitanje teško je dati precizan odgovor. Razina ulja u automobilu može se kontrolirati pomoću šipke koja se nalazi u spremniku za ulje. Kontrola se vrši tako da se prvo šipka izvuče iz spremnika i dobro obriše. Nakon toga se vrati u spremnik i ponovo izvuče van. Na njoj se nalaze oznake min i max koje označavaju minimalnu i maksimalnu razinu ulja. Ukoliko je razina ulja između te dvije oznake, ne mora se još mijenjati. Preporuča se kontrolirati razinu ulja otprilike svakih 1000 do 2000 km kako se ne bi dogodilo da dođe do nekog curenja zbog čega bi razina ulja pala ispod preporučene razine. Ukoliko bi nastavili voziti automobil s uljem ispod preporučene razine, moglo bi doći do oštećenja motora. Što se tiče vremena neke optimalne zamjene ulja, preporuča se zamijeniti ulje nakon 10 000 prijeđenih kilometara ili godinu dana nakon prošle zamjene. Prilikom zamjene ulja svakako zamijenite i filter ulja.

Koje ulje odabrati?


Motorno ulje je proizvod na kojem ne bi trebalo štedjeti već se odlučiti za ono kvalitetnije. Iako će mnogi se uvijek radije odlučiti za ona jeftinija ulja, dugoročno će vaš automobil bolje raditi ukoliko koristite kvalitetno ulje. Proizvođač uvijek preporuča određeni tip motornog ulja koje je najbolje za taj tip automobila i ukoliko se ne razumijete previše u različitosti među uljima, najbolje je kupiti baš to ulje. U novije automobile danas se najčešće sipaju multigradna ulja. Ona na pakiranju imaju 2 broja i jedno slovo.

Prvi broj predstavlja viskoznost ulja na niskim temperaturama, a drugi označava viskoznost ulja na visokim temperaturama. Viskoznost je mjera za protočnost ulja kroz motor. Bitno je da je ona prilagođena motoru inače ulje neće dobro cirkulirati kroz motor. Iza prvog broja uglavnom se nalazi slovo W što označava da je ulje namijenjeno i za vožnju zimu, odnosno tijekom vrlo niskih temperatura. Neki od najpoznatijih proizvođača motornih ulja su Shell, Mobil 1, Castrol i dr. Ukoliko se odlučite za neko od njihovih ulja po preporuci proizvođača, sigurno nećete pogriješiti.

Prečitajte i zašto su tekstilni tepisi prvi izbor vozača.

Članci iz iste kategorije