Tekstilni tepisi su prvi izbor mnogih vozača

Bilo kakav oblik tepiha danas je gotovo neizostavan dodatak svakog automobila. Vozači uglavnom mogu birati između dvije vrste tepiha, a to su gumeni tepisi i tekstilni tepisi. I jedni i drugi imaju svoje nedostatke i na svakom vozaču je da odabere koji mu više odgovaraju.

Prednosti tekstilnih tepiha

Osnovna prednost tekstilnih tepiha u odnosu na gumene je njihov izgled. Oni izgledaju puno profinjenije kada se postave u automobil. Isto tako, dostupni su u nekoliko različitih dizajna pa ih posebno vole oni zaljubljenici u automobile koji ih vole sređivati i dotjerivati. Dok su gumeni tepisi uglavnom dostupni u crnoj boji, tekstilni tepisi mogu se pronaći i u nekim drugim bojama pa će nakon što ih postavite u automobil predstavljati i odličan estetski dodatak.

Nedostaci tekstilnih tepiha

Tekstilni tepisi izgledaju vrlo atraktivno kada su čisti. No, nažalost, brzo će se zaprljati i morati ćete ih redovito čistiti želite li sačuvati njihov atraktivan izgled. Ne budete li ih redovno održavali, imati ćete velikih problema s kasnijim čišćenjem. Zbog načina njihove izrade, odnosno zbog samog materijala, prljavština se lako može uvući u njih i teško ju je ukloniti. Najjednostavniji način je korištenje usisavača, ali ni to ponekad neće pomoći da potpuno uklonite svu prljavštinu. Zato je jedino rješenje češće čišćenje, a nakon što se u tepihe zavuče toliko prljavštine da ju više ne možete izvući, vrijeme je za kupnju novih tepiha.

Tipski i univerzalni tekstilni tepisi

Na tržištu se mogu pronaći univerzalni i tipski tekstilni tepisi. Univezalni tekstilni tepisi su svi istih dimenzija i možete ih postaviti u bilo koji automobil. Kod nekih automobila će odlično pristajati, dok će kod nekih biti nešto duži ili kraći nego što bi trebalo.

Tipski tekstilni tepisi su dimenzijama točno prilagođeni svakom automobilu pa bi trebali savršeno pristajati u svaki automobil. Neki automobili imaju na podu i posebne dodatke koji služe za pričvršćivanje tepiha kako ne bi dolazilo do njihovog klizanja. Tipski tekstilni tepisi će tome biti prilagođeni pa ćete ih lako moći učvrstiti.

Tipski tekstilni tepisi su nešto skuplji i uglavnom ih možete pronaći u specijaliziranim dućanima s automobilskom opremom. Univerzalni tekstilni tepisi su jeftiniji i moći ćete ih pronaći na raznim mjestima, poput manjih dućana, benzinskih postaja i slično.

Prečitajte i o tome zašto trebaju krovne kutije i kako se inštaliraju. A ako želite vaše vozilo zaštiti, pročitajte kako vam pri tom mogu pomoći cerade.

Članci iz iste kategorije