Vodič za lijepu kožu: Bezbolna i brza depilacija bikini zone

Depilacija bilo kog dijela tijela je poprilično bolna i nelagodna, ali kad je u pitanju depilacija osjetljivih dijelova (poput intimnih) patnje i muke su trostruko gore! Bolovi, nelagoda, urastanja, iritacije posebno su karakteristični za bikini zonu jer se radi o osjetljivom dijelu tijela.Bikini zona je i sklonija izbijanju bubuljica i urastanju dlačica, pa osim prave metode depilacije traži i posebnu njegu. Zato je bitno posvetiti još posebnu pažnju, pogotovu u ljetnom periodu kada je vrijeme da se skinete u kupaće kostime i pokažete svoje tijelo.

Koje metode su na raspolaganju?

Police trgovina preplavljene su proizvodima i preparatima za depilaciju. Svi oni imaju prednosti i mane. Neke su manje, a neke više bolne. Jedne daju dugotrajne rezultate, dok nakon korištenja drugih dlačice počnu rasti već sutradan. Uz pojedine metode dlačice više urastaju i koža se ošteti, dok druge doprinose zdravlju kože i smanjenju urastanja dlačica. Na vama je da izaberete onu koja vam odgovara:
1. Brijač – iritira kožu, a uklanja samo one dlake koje su na površini. Ponekad korištenje žileta može biti opasno, a dlačice izrastaju jače i deblje. Samo dan nakon korištenja brijača nove dlačice počinju izrastati i pri tome su jako oštre i izražene.
2. Vosak – hladan ili vruć, vosak trga dlačice oštećujući vašu kožu. Uz to, depilacija bikini zone voskom može biti jako neuredna i nehigijenska ako se ne koristi pravi, čisti vosak, a pri tome i jako bolna. Ipak, daje dugotrajnije rezultate nego brijač, ali i dlačice više urastaju.
3. Kreme za depilaciju – ako želite uništiti svoju kožu kreme za depilaciju su pravi način! Kemikalije koje se nalaze u ovim kremama mogu uzročiti ozbiljne iritacije kože i opekline ako stoje predugo na vašoj koži. A i daje kratkotrajne rezultate. Zato ih izbjegavajte, posebno kada depilirate osjetljiva područja.
4. Jastučići za depilaciju – kružnim pokretima skidaju dlačice s vaše kože. Bezbolni su i prednost im je što ujedno vrše piling kože koji pomaže protiv urastanja dlačica. Originalni jastučići mogu dati dugotrajne rezultate, ali jeftine kopije mogu oštetiti tvoju kožu.
5. Laser – daje najduže rezultate, ali upotreba lasera na intimnim područjima nije preporučljiva jer postoji rizik od lasera, posebno kad su u pitanju osjetljivija područja kože.

Depilacija bikini zone može biti manje bolna

Možete si olakšati muke i smanjiti bolove koje prolazite prilikom depilacije intimne zone uz par lakih savjeta.
1. Nemojte ići na depilaciju ili je samostalno raditi za vrijeme PMS-a i neposredno prije vaše mjesečnice. Vaše tijelo i vaša koža su tada dosta osjetljivija na bolove, pa će i bolovi prilikom depilacije biti jači. Također ni slučajno nemojte ići tijekom mjesečnice, ostavite taj dio posla nakon mjesečnice.
2. Popijte tabletu protiv bolova prije zakazane depilacije. Trganje dlačica iz korijena voskom ili epilatorom je bolno ali se bolovi mogu bar malo ublažiti ako 30-ak minuta prije samog čupanja popijete Aspirin ili neku drugu tabletu protiv bolova.
3. Depilirajte manje površine na koži. Prilikom depilacije nogu, krenite s područjem oko gležnjeva. Ako radite ruke, prvo obradite područje iznad zgloba šake. Manja površina olakšat će vam posao i detaljnije ukloniti dlačice, a bol će biti značajno manja.
4. Izbjegavajte vježbanje i pripijenu odjeću nakon depiliranja. Vježbanje u periodu od 48h nakon trganja dlačica (depilacija voskom, epilator…) može izazvati iritacije na bikini zoni. Pripijena i uska odjeća može uzrokovati urastanje dlačica. Imajte na umu da je koža nakon depilacije posebno osjetljiva na znoj, bakterije i iritacije.
5. Prije depilacije odradite piling kože. Piling radite neko vrijeme prije depilacije, nikako neposredno prije same depilacije. Tako ćete ukloniti mrtve stanice s kože te omogućiti dlačici da lakše izađe, a time sebi olakšati posao i smanjiti bol tijekom depilacije.
6. Ne čekajte da dlačice izrastu preduge. Dlačice na tijelu duže od 6 do 7 milimetara prije depilacije trebate skratiti. Duga dlaka značajno će pojačati bol prilikom depilacije, a postoji opasnost od pucanja folikula zbog čega depilacija neće biti potpuno uspješna.
7. Depilirajte se između 15 i 17 sati. Iako nije jasno zašto, niti je ikada potvrđeno nekim većim i značajnijim istraživanjima, kažu da je u ovom periodu prag tolerancije na bol najviši pa se savjetuje da u ovom periodu čupate dlačice.
8. Pravilno njegujte kožu nakon depilacije. Kako bi spriječili iritacije na koži, 24 sata nakon depilacije izbjegavajte odlazak na sunce, aromatizirane losione ili one koje sadrže alkohol, te druge agresivne kreme i preparate kao i tuširanje odmah nakon depilacije. Dajte koži vremena da se smiri.

Depilacija bikini zone je zahtjevnija od depilacije ostatka tijela. Bitno je kome ćete se „prepustiti“ u ruke. Obučena osoba znat će kako pravilno izvoditi depilaciju, savjetovat će vam kako njegovati kožu poslije depilacije, a sam proces depilacije bit će manje bolan i brži. Ako se pak odlučite za kućnu depilaciju, bilo voskom, brijačem, epilatorom ili nekom drugom metodom, savjetujemo da pratite gore navedene savjete i da kožu dobro njegujete, a posebno hidrirate prije i poslije uklanjanja dlačica. Koliko god vam sam proces uklanjanja dlačica djelovao rutinski, zapravo je mnogo kompliciraniji nego što se čini.

Članci iz iste kategorije