Provjerite jeste li pravi kandidat za zubne implantate

Gubitak zuba može biti uzrokovan raznim čimbenicima – kao rezultat bolesti ili nezgoda, ponekad može biti i nuspojava nekih terapija protiv teških bolesti ili pak samo rezultat starenja organizma. Tražite li trajno rješenje za zube koji vam nedostaju, zubni implantati najbolja su opcija.

No, prije nego ih možete ugraditi, potrebno je da prođete brojna testiranja kako bi se vidjeli što vam najviše odgovara, s obzirom na stanje u usnoj šupljini.

Zubni implantati najbolja su opcija
Zubni implantati za nadomještaj zubiju

Vratite prekrasan osmijeh

Veliki problem kod nedostatka zubi je smanjenje mogućnosti obavljanja raznih funkcija koje usta imaju. Zub koji nedostaje može uzrokovati:

  • Probleme kod žvakanja
  • Stvaranje govornih mana
  • Negativno utjecati na samopouzdanje i sliku vlastitog tijela
  • Stvoriti veće probleme poput slabljenja vilične kosti

Iako postoje neki načini za nadomjestak zuba koji nedostaje, zubni implantati uvjerljivo su najtrajniji način da ponovno vratite prekrasan osmijeh na svoje lice. Osim što traju doživotno, zubni implantati također će pomoći riješiti razne probleme te spriječiti slabljenje vilične kosti, a može poslužiti i u više funkcija. Primjerice, za postavljanje mosta ili drugih protetskih radova koje želite postaviti u usta.

Prije ugradnje zubnih implanata

Prije ugradnje zubnih implantata morate imati na umu kako će tijek zahvata prije svega odrediti zdravlje vašeg cjelokupnog organizma, ali i oralno zdravlje. Imate li u ustima upalne procese poput gingivitisa ili paradontoze, prije ugradnje zubnih implantata morat ćete zaliječiti sve upate u ustima. 

Isto vrijedi i za druge upalne bolesti u organizmu. Nadalje, važna je i kvaliteta vilične kosti, koja zbog nedostatka zubi može gubiti na volumenu. Zbog toga je prije ugradnje zubnih implantata važno napraviti preciznu dijagnostiku, koja uključuje:

Prema potrebi, prije ugradnje zubnih implantata ponekad je potrebno i dodatno povećati volumen kosti kirurškim putem.

Tijek zahvata ugradnje zubnih implantata

Jednom kada je stomatolog odredio najbolje mjesto za zubni implantat te je zdravlje usne šupljine i tijela dobro, može se krenuti u ugradnju zubnih implantata. Sam proces traje kratko. Jedan zubni implantat može se ugraditi u manje od pola sata, pod lokalnom anestezijom.

Zubni implantat ugrađuje se u čeljust, nakon čega je potrebno čekati određeno vrijeme – od dva do četiri mjeseca – kako bi mjesto ugradnje moglo zarasti, a on mogao urasti u kost. Tijekom tog vremena rade se redoviti stomatološki pregledi. Idući korak je odabir i postavljanje protetske konstrukcije – mosta, ako se radi o više zuba ili pak krunice, ako se zubnim implantatom mijenja samo jedan zub.

Članci iz iste kategorije