Bitna uloga testosterona u tijelu

Tijekom satova biologije kroz osnovnu i srednju školu sigurno ste čuli osnovne informacije o testosteronu, primarno muškom spolnom hormonu koji se luči u testisima, ali i jajnicima te nadbubrežnim žlijezdama. 

Ipak, osim na razvoj tijekom puberteta, razina testosterona u krvi utječe i na mnoge druge procese u tijelu, pa njegov nedostatak ili višak može itekako negativno djelovati na tijelo.

Promjene u tijelu

Testosteron u tijelu radi mnoge promjene, kada krene s jačim lučenjem tijekom puberteta svake osobe. Iako je testosteron prije svega spolni hormon koji utječe na spolnost, on osim toga utječe i na mnoge druge procese u tijelu, pa je njegovo pravilno izlučivanje u tijelu veoma važno za cjelokupno zdravlje i dobrobit organizma. 

Testosteron potiče produbljenje glasa i pojavu dlaka na raznim dijelovima tijela
Nizak testosteron kod muškarac a (pre)visok testosteron kod žene?

Najvidljiviji utjecaj testosterona u tijelu kod muškaraca je na:

  •  spolne promjene
  •  glas
  •  mišiće
  •  tjelesnu građu
  •  kožu 

Osim što utječe na rast, razvoj i promjenu konstrukcije tijela, testosteron potiče produbljenje glasa i pojavu dlaka na raznim dijelovima tijela, poput lica, nogu, i trupa.

Čitajte si sljedeći članak: Važni vitamini za normalno stanje organizma

Vitamini B kompleksa poznati su po svojim brojnim važnim funkcijama u ljudskom organizmu, a jedna od najvažnijih je zaštita mozga i središnjeg živčanog sustava.

Utjecaj testosterona na zdravlje

Razine testosterona često se prate i kod žena i kod muškaraca, jer on osim na sve spomenute utjecaje također pomaže i kod proizvodnje crvenih krvnih stanica, u izgradnji kostiju, formiranju mišića, ali za pravilno funkcioniranje mozga. Testosteron je zadužen i za sposobnosti:

  •  orijentacije
  •  koordinacije
  •  koncentracije
  •  pamćenja

Upravo zato što je toliko važan za funkcioniranje organizma, testosteron se proizvodi i kod žena u kori nadbubrežne žlijezde te u granuloznim stanicama folikla. Nedostatak ili višak testosterona u organizmu, bez obzira na spol, može biti simptom koji upućuje na razne bolesti.

Razina testosterona u tijelu

U popularnoj medicini visoka se razina testosterona u krvi kod muškarca povezuje s većom „muškosti“ – ipak, pogledaju li se znanstveno dokazane činjenice u medicini, njegove povećane razine mogu biti jedan od simptoma tumora testisa te karcinoma nadbubrežne žlijezde, ali i bolesti policističnih jajnika.

https://www.youtube.com/watch?v=qQopbqBhToI
Kad testosteron opada

S druge strane, manjak testosterona može biti uzrok ili simptom cijelog niza problema, poput impotencije, promjene na kromosomima, zakašnjelog puberteta ili poremećaja rada hipotalamusa ili hipofize. Testosteron se također često koristi i kao doping sredstvo. Iako ima odličan utjecaj na rast mišića, dodatan unos u tijelo ima itekako ozbiljne posljedice na zdravlje.

Članci iz iste kategorije