Duga putovanja više nisu problem

Mnogi vozači s dugim vozačkim iskustvom koji su već promijenili nekoliko automobila, zasigurno će se prisjetiti koliko je problematična znali biti duža vožnja za ljetnih mjeseci. Bilo je to vrijeme kada nije bilo klime u automobilima ili kada je klima bila rezervirana samo za one najluksuznije automobile. Jedini način hlađenja tada je bilo otvaranje prozora.

No i to nije bilo idealno rješenje, zbog vrućeg zraka vani. No, kako je klima za automobile postajala sve dostupnija, duga putovanja po vrućini više nisu predstavljala nikakakav problem.

Klima je danas gotovo dio serijske opreme

Do prije nekoliko godina, klima se mogla vidjeti samo kod onih najluksuznijih automobila. Njihovi vozači nisu imali problema s vožnjom ljeti, dok su ostali samo maštali o korištenju klime. No, sve veća konkurencija među proizvođačima dovela je do toga da je klima danas postala gotovo dio serijske opreme svakog automobila ili da je dostupna kao opcije uz tek neku manju doplatu. Brojni automobili tako danas imaju ugrađeni neki oblik klime te vozači nemaju nikakvih problema pri vožnji, bez obzira na ponekad izrazito visoke ljetne temperature.

Razne vrste klima

U današnjim automobilima postoje razne vrsta klima. Najjeftinija je ručna klima, odnosno klima kod koje ne možete točno namjestiti željenu temperaturu, već razinu hlađenja. Nešto napredniji oblik predstavlja automatska klima kod koje možete točno namjestiti temperaturu te će sustav prvo raditi tako da dostigne tu željenu temperaturu, a nakon toga će je održavati te se po potrebi uključivati i isključivati. To je za vozača najjednostavnija opcija te je potrebno samo odabrati temperaturu, a za sve ostalo dalje će se brinuti sustav klime.

Kako je nekad klima uglavnom bila rezerivirana za skuplje automobile, tako se danas u nešto skupljim automobilima može pronaći i još nešto napredniji oblik klime, tzv. višezonska klima. Postoje različite varijante, no ovakva klima vam omogućava različito namještanje temperature za određene zone u automobilu. Primjerice, jedna od varijanti je i četverozonska klima, koja omogućava gotovo svakom putniku da si namjesti željenu temperaturu. Naravno, nije moguće imati velike oscilacije u razini temperature, no ukoliko neki putnici više vole toplinu, to lako mogu regulirati na ovaj način. A zasigurno će s vremenom ovakva vrsta klime postati i cjenovno prihvatljivija te će se sve više ugrađivati i u automobile niže klase.

Na što morate paziti pri kupnji akumulatora? Stalno povećanje količine električne opreme u automobilima i novih tehnologija, primjerice, sustava za pokretanje/zaustavljanje ili povrat energije kočenja zahtijeva akumulatore visoke učinkovitosti. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije