Ne štedite na kupnji akumulatora

Današnji automobili krcati su brojnim dodacima. Često je to posebno izraženo u unutrašnjosti. Unutrašnjost nekih modela danas izgleda senzacionalno, uz brojne uređaje koji su namijenjeni za bolju sigurnost, ali neki i isključivo za zabavu. Na sredini konzole najčešće dominira središnji multimedijalni sustav, pomoću kojeg možete upravljati glazbom, navigacijom i raznim drugim dijelovima.

Iako sve to izgleda impresivno, kako bi sve radilo besprijekorno, potrebno je svim tim dijelovima osigurati energiju. Akumulator za auto je zadužen upravo za to. A što je više potrošača, on mora biti jači, odnosno imati više snage.

Dijelovi i vrste akumulatora u automobilu

Akumulator za auto možda na prvi pogled izgleda jednostavno, no unutar njega se odvija mnoštvo kemijskih reakcija kako bi bio sposoban obavljati svoju osnovnu funkciju. Njegov glavni dio je galvanski članak koji se sastoji od dvije elektrode u elektrolitu koje su međusobno odvojene posebnom pregradom. U auto akumulatoru ima više članaka koji su spojeni serijski i nazivni napon članka je 2V.

U trgovina s autodijelovima možete pronaći modele koji sadrže 6 članaka, odnosno koji osiguravaju napon od 12V, ali i one od 6V ili 24V.  U automobilskom akumulatoru se tijekom rada izvode razne kemijske reakcije te on s vremenom slabi i nakon određenog vremena će ga biti potrebno zamijeniti.

Kupnja novog auto akumulatora

Prije nego se odlučite na kupnju novog akumulatora za auto, svakako provjerite je li stari postao potpuno neupotrebljiv ili se samo ispraznio zbog ostavljenog upaljenog potrošača te ga je možda moguće ponovo napuniti. Prije nego se odlučite za kupnju auto akumulatora, obratite pažnju na sljedeće stvari:

  • model auta
  • način korištenja auta
  • cijena
  • jamstveni rok

Naime, ne pristaje svaki akumulator u svaki auto. Isto tako, ovisno o tome koliko često koristite auto, da li češće vozite na kraćim ili dužim relacijama, ovisi i za koju vrstu se odlučiti. Ukoliko niste sigurni koji je auto akumulator prikladan za vaše vozilo, uvijek možete zatražiti savjet prodavača.

Cijeni i jamstveni rok također su bitan podatak na koji trebate obratiti pozornost. Prosječni vijek trajanja je oko 3 do 5 godina, no, ovisno o vašem korištenju automobila, on može biti i puno veći. S obzirom da je akumulator za auto vrlo važan dio, ne biste trebali štedjeti pri njegovoj kupnji.

Kada se mijenja zupčasti remen? Ako ne znate odgovor na ovo pitanje, kliknite na link kako biste pročitali više informacija.

Članci iz iste kategorije

Leave a Reply

Your email address will not be published.