Neispravan zupčasti remen može prouzročiti štetu

Za zupčasti remen ste sigurno čuli, a vjerujemo da imate i neku sliku o tome kako izgleda i što bi trebao raditi. S obzirom na to da čitate ovaj tekst, vjerujemo da je došlo vrijeme da promijenite remen na vašem motoru. U tom slučaju trebamo se informirati daleko bolje i znati točno što oni rade, a što mi trebamo.

Što je zupčasti remen?

Zupčasti remen pokreće bregastu osovinu u motoru automobila ili više njih. Prije je imao nešto manju ulogu, a u današnjim modernim automobilima i motorima zupčasti je i asinkroni pokretač pumpe za vodu.

Zupčasti remen pokreće bregastu osovinu u motoru automobila ili više njih
Zupčasti remen za automobil

Zupčasti je zapravo samo jedan dio sistema u kojem on funkcionira, ali se cijeli sistem također navodi kao „zupčasti motor ili remen“. Svi ti elementi se troše i u trenutku kad bilo koji od njih više nije dovoljno dobar, nastaje problem u sustavu. Svi znamo da su problemi s motorom vrlo skupi za popravljanje i da mogu dovesti do šteta koje će nam isprazniti džep, ali i pojesti živce.

Kada promijeniti zupčasti remen?

Zupčasti remen se treba mijenjati svakih 5 godina, odnosno svakih 60 do 90 tisuća kilometara. Ovisno o tome koliko vozite, taj trenutak onda može doći prije ili poslije.

Ako mijenjate remen zbog kvara, u tom slučaju nikad ne kupujete samo remen, već će vam svi mehaničari zapravo pregledati cijeli taj dio motora i zamijeniti i ostale istrošene dijelove. Zbog toga je takva zamjena poprilično skupa.

Zupčasti remen i održavanje

Održavanje zupčastog remena svodi se na održavanje kompletnog motora, pogotovo u hladnije vrijeme. Bitno je da se mijenja pumpa, da se ispusti rashladna tekućina, da nabavite antifriz i da očistite kočnice i podmažete sve što je u tom rangu. 

Cijene samog remena variraju između 200 i 600 kuna, ovisno o modelu i brendu, ali tu pričamo samo o gumenom zupčaniku, a ne o kompletnom dijelu motora koji se obično mora promijeniti. Zbog toga je bitno da dobro održavate taj dio motora, ako ne želite biti prisiljeni platiti veće cifre kad se desi neka greška ili kad vas auto izda usred nekog putovanja. Zupčasti remen i razni drugi auto dijelovi i dodatci za automobile, dostupni su u web trgovini Silux. U širokom asortimanu auto dijelova, možete pronaći sve što je potrebno za točno vaš model automobila. Jednostavno odaberite i naručite sve željene artikle i pošiljka će stići na vašu kućnu adresu u svega nekoliko dana.

Članci iz iste kategorije