Nećete daleko stići uz neispravne svjećice za auto

Kako bi automobil mogao doći od jedne do druge točke brinu se brojni sustavi koji su sastavljeni od raznih dijelova. Svi oni zajedno će omogućiti prije svega pokretanje motora, a nakon toga će omogućiti kretanje automobila. Postoje neki dijelovi koji i mogu biti pokvareni, a da automobil i dalje radi, ali postoje i neki koje svakako morate zamijeniti kada dođe do njihovog kvara.

Svjećice za auto su iznimno važan dio svakog vozila. Njihova glavna funkcija je stvaranje iskre koja onda zapali gorivo u motoru vašeg vozila. Tek nakon toga, možete biti sigurni da ćete svoj automobil uspješno moći nastaviti voziti. 

Za dugotrajan i ispravan rad motora auta

Kao što je već navedeno, svjećice za auto su iznimno važne za rad motora vašeg auta. Ako su one neispravne, neće moći doći do zapaljenja goriva u motoru i nećete ga moći pokrenuti. 

Svjećice za auto za rad motora auta
Svjećice za auto stvaraju iskre koje onda zapaliju gorivo u motoru vašeg vozila.

One spadaju u potrošni dio automobila jer su redovito izložene visokim temperaturama i naglim promjenama temperature. Zato je važno redovito ih provjeravati i mijenjati po potrebi. Na taj način ćete osigurati dugotrajan ispravan rad motora i smanjit ćete mogući rizik od njegovog oštećenja što bi mogli biti iznimno skupo.

Vrste svjećica za auto

Postoji nekoliko vrsta svjećica za auto, a njihov odabir ovisi o specifikacijama vašeg vozila. Najčešće vrste su:

  • Standardne – prikladne za većinu automobila i one se obično mijenjaju svakih 30 000 do 50 000 kilometara
  • Iridijumske – izrađene su od iridija, a on je vrlo otporan na toplinu i habanje; odlične su za aute koji prelaze puno kilometara i obično se mijenjaju svakih 100 000 kilometara
  • Dvostruke – umjesto jedno elektrode imaju dvije, što poboljšava performanse motora i smanjuje potrošnju goriva; imajte na umu da su zbog toga skuplje od standardnih
  • Platinaste – izrađene su od platine, a platina je poput iridija također otporna na toplinu i habanje; odlične su za aute s visokim performansama i obično se mijenjaju svakih 80 000 kilometara

Pazite da kupite odgovarajuće autodijelove

Prilikom kupnje svjećica za auto, važno je obratiti pažnju na specifikacije vašeg vozila. Ako niste sigurni koje kupiti, provjerite koje preporučuje proizvođač vašeg automobila. 

Kako zamijeniti i pregledati svjećice za auto?

To su svjećice za auto odgovarajuće veličine, ali i toplinske vrijednosti, a sve to kako bi se osiguralo optimalno zapaljenje goriva i time smanjio rizik od oštećenja motora. Ako ne možete pronaći te podatke od proizvođača, uvijek se možete dodatno raspitati u trgovini s autodijelovima.

Članci iz iste kategorije