Važni vitamini za normalno stanje organizma

Vitamini B kompleksa poznati su po svojim brojnim važnim funkcijama u ljudskom organizmu, a jedna od najvažnijih je zaštita mozga i središnjeg živčanog sustava. Brojna istraživanja učinka vitamina B kompleksa dokazala su njihovo blagotvorno djelovanje u liječenju depresije, anksioznosti i stresnih poremećaja. 

Rezultati su pokazali kako je kod pacijenata koji su uzimali dodatke prehrani u vidu vitamina B kompleksa razina stresa smanjena za 20 %.  Danas postoji osam B kompleksa vitamina, a u nastavku donosimo i koji su najvažniji za normalno funkcioniranje organizma.

Tijamin

Kada su u pitanju važni B kompleks vitamini onda je to svakako prvi u nizi tzv. B1 vitamin, odnosno tijamin koji je zaslužan za:

  • održavanje zdravlja središnjeg živčanog sustava
  • reguliranje raspoloženja
  • poboljšavanje pamćenja
  • izoštravanje koncentracije
  • osiguravanje energije za umni rad

Hrana koja je bogata tijaminom su riba, grašak, sjemenke, orašasti plodovi poput oraha i lješnjaka, a preporučena dnevna doza ovog vitamina je od 1,1 do 1,4 mg.

Vitamini B kompleksa
Vitamini B kompleksa poznati su po svojim brojnim važnim funkcijama u ljudskom organizmu

Dobar za krv i apsorpciju drugih vitamina

Riboflavin ili vitamin B2 ima veliku funkciju u pretvaranju masnoće i ugljikohidrata u energiju. Odličan je i za krvožilni sustav jer sudjeluje u proizvodnji i razvoju crvenih krvnih zrnaca. Također, ovaj vitamin B kompleksa pomaže i u apsorpciju drugih vitamina. Hrana bogata riboflavinom je zeleno povrće, jaja, mlijeko te krto meso.

Za zdravlje kose, kože i noktiju

Ukoliko imate problema s lomljivom kosom ili noktima te suhom i umornom kožom, rješenje za vas je biotin, još jedan B kompleks vitamin koji potiče zdravlje kose, kože i noktiju te štiti zdravlje kapilara. 

Također, biotin ili B7 vitamin pomaže i u regulaciji stresa i boljem podnošenju istog. Osim kroz dodatke prehrani, možete ga unijeti i pomoću namirnica bogatih njime, poput badema, brokule, sjemenki suncokreta, žumanjaka, slatkog krumpira, sardina, govedine i svinjetine. Preporučene dnevne doze za unos biotina su od 30 do 35 mcg. 

Blagotvoran u trudnoći

Vitamin B9 ili folna kiselina blagotvoran je vitamin B kompleksa koji pomaže normalnom razvoju fetusa, smanjuje rizik od urođenih mana. Također pomaže i u stvaranju crvenih krvnih zrnaca te proizvodi energiju za umni rad i štiti od depresije. Možemo ga naći u hrani poput brokule, špinata, leće, graha i slanutka, a preporučena dnevna doza iznosi od 400 do 600 mcg. 

Sve u svemu, B kompleks vitamini su izrazito važni za normalno funkcioniranje organizma pa je potrebno redovito provjeravati da ih ne manjka.

Ukoliko kroz namirnice ne možemo unijeti dovoljno magnezija, možemo ga unijeti i putem prehranskih dodataka kako ne bi došlo do njegovog nedostatka u organizmu. Magnezijev klorid za zdravlje cijelog organizma. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije