Od kanti do automatiziranih sustava

Od početaka bavljenja poljoprivredom i vrtlarstvom, načini i sustavi navodnjavanja vrta su se značajno mijenjali. Naime, u počecima se sustav navodnjavanja za vrt sastojao od toga da su poljoprivrednici morali ručno nositi vodu u kantama, dok su danas razvijeni sofisticirani sustavi koji su najčešće automatizirani. 

Sustav navodnjavanja za vrt
Od početaka bavljenja poljoprivredom i vrtlarstvom, načini i sustavi navodnjavanja vrta su se značajno mijenjali.

Automatizirani sustav navodnjavanja za vrt radi uz pomoć vodene pumpe koja iz bunara izvlači vodu i cijevima ih dovodi do spremnika, a potom do nasada. Njihovim korištenjem poljoprivrednik je oslobođen obveze zalijevanja vrta, nošenja kanti s vodom, ali i razvlačenja teških gumenih cijevi. Kao nedostatak upotrebe ovakvog sustava navode se vrlo visoki troškovi ugradnje samog sustava (ulaganje u cijevi, pumpu, prskalice, adaptere i slično). 

Čitajte i sljedeći članak: Vreteno je ključan element raznih strojeva

Trapezno vreteno je navojna šipka iznimne kvalitete koja će omogućiti izvrstan prijenos snage i brzine u stroju.

Navodnjavanje vrta fitiljem

Sustav navodnjavanja za vrt s fitiljem svoje začetke ima u dalekoj prošlosti, no tada su se njime koristile samo moderne poljoprivredne farme na kojima se voće i povrće uzgajalo u pojedinačnim posudama, a vrt se navodnjavao uz pomoć automatiziranih sustava navodnjavanja za vrt

Ovakav sustav sastoji se od toga da je na svaki pojedini lonac spojen mali kabel iz cijevi načinjen od prirodnog materijala uz koji se voda diže iz posude smještene na dnu i na taj način donosi vlagu na podlogu. Karakteristika ovog sustava navodnjavanja vrta je to što je moguće precizno izračunati količinu vode koju potroši jedna biljk. A prema tome se onda može smanjiti ili povećati količina vlage koja dolazi na podlogu čime se uvelike štedi količina vode koju pruža fitilj prskalica.

Budite sam svoj majstor za zalijevanje vrta

Ukoliko puno vremena provodite u svom vrtu, dobro vam idu ručni radovi, a želite imati sustav zalijevanja za vrt, možete se upustiti u samostalnu izradu takvog sustava i to onog poznatog kao kap na kap. Izrada ovakvog sustava uvelike će vam olakšati rad u vrtu, smanjiti potrošnju vode i povećati prinose. Ono što najprije morate napraviti je pažljivo sve dizajnirati, nacrtati plan i izračunati količinu potrebnog materijala.

Dizajniranje vlastitog sustava navodnjavanja

Kako biste bili sigurni da će vaš vlastiti dizajnirani sustav navodnjavanja dobro opskrbljivati vrt i sve biljke vodom, morate sve ove korake pažljivo napraviti:

  1. označite mjesto glavnog spremnika za vodu na crtežu sustava
  2. odredite mjesto glavnog crijeva ili cijevi kroz koje se voda raspoređuje po kapljicama
  3. izmjerite udaljenost od biljke do biljke kako biste pravilno odabrali duljinu crijeva i odredili udaljenost između rupa za kapaljke
  4. glavni spremnik za vodu mora biti postavljen na oko 2 metra iznad tla

Napravite li sve kako treba, uživat ćete u prekrasnom vrtu koji će dobivati točno vode koliko je potrebno.

Čitajte i sljedeći članak: Samohodne kosilice najbolji su izbor

Za uređenje i održavanje travnjaka najbolje su samohodne kosilice, s kojima veoma jednostavno i brzo možete pokositi travnjak.

Članci iz iste kategorije