Vreteno je ključan element raznih strojeva

Svaki dio strojarskog sustava ima svoju ulogu, a jedan od najbitnijih dijelova linearnog strojnog sustava je tzv. vreteno ili vratilo. Ono služi u pretvaranju rotacijskog gibanja, tj. vrtnje, u translacijsko gibanje (pravocrtno gibanje). Najviše se koristi u strojevima kao što su dizalice, preše, škripci i slični, a omogućit će neometan rad stroja prenošenjem gibanja iz jedne vrste u drugu.

Vretena se proizvode iz različitih vrsta materijala, ali s obzirom na teret koji moraju podnijeti riječ je o nekoliko vrsta čelika (koji se može odrezati na željenu dužinu) i o bronci i plastici koja potencijalno može graditi trapezne matice koje se koriste na vretenu.

Trapezno vreteno
Trapezno vreteno je navojna šipka iznimne kvalitete koja će omogućiti izvrstan prijenos snage i brzine u stroju.

Vrste vretena za strojeve

Na tržištu se može kupiti nekoliko vrsta vretena, jer svi strojni sustavi ne koriste istu vrstu. Jedno od njih je kuglično vreteno, ali s obzirom na njegovu cijenu najčešća i najpopularnija vrsta vretena i dalje ostaje trapezno.

Trapezno vreteno

Trapezno vreteno je navojna šipka iznimne kvalitete koja će omogućiti izvrstan prijenos snage i brzine u stroju. Novi materijali omogućili su proizvodnju trapeznih vretena koja mogu podnijeti velika opterećenja i koja su mnogo preciznija nego ranije. Takve performanse i pristojna cijena donijeli su trapeznom ili navojnom vretenu veliku popularnost među kupcima.

Kuglična vretena

Kuglično vreteno također ima odlične performanse. Male kuglice koje se nalaze na njegovoj matici omogućuju podnošenje visokog opterećenja, pa se samim time postiže smanjivanje trenja i omogućuje precizan rad stroja. Njegova cijena je viša od one trapeznog vretena, ali je i znatno učinkovitije. 

Postoje i dodatne specifikacije koje olakšavaju odabir između ove dvije vrste vretena, a neke od njih su:

  • samobrtvljenje (što je mogućnost koja se može koristiti kod trapeznih vretena)
  • prednaprezanje koje možete koristiti ako ste kupili kuglično vreteno
  • i razne druge

Zbog toga je odabir vretena ne samo financijsko, već i tehničko pitanje.

Vreteno – vrhunske performanse po povoljnim cijenama

Vlasnici strojeva svjesni su važnosti kupnje kvalitetnih dijelova za strojeve, jer znaju koliko je bitna njihova efikasnost i kolika šteta nastaje u prekidu rada ili proizvodnje. Zbog toga se orijentiraju samo na najbolje proizvode u srednjem ili višem cjenovnom rangu. 

Odabir online kupovine u slučaju da vam treba trapezno ili kuglično vreteno je vrlo dobar izbor, jer renomirane tvrtke koje imaju svoju specijaliziranu online trgovinu pružaju vrhunsku uslugu i pomoć pri kupnji. Na web stranici online trgovine tuli.hr, koja prodaje vretena i razne druge dijelove možete birati između mnogo proizvođača i vrsta, a kupnju si možete olakšati traženjem pomoći njihovih prodajnih agenata. Zašto vaša kupovina ne bi bila jednostavnija i sigurnija?

Čitajte i sljedeći članak: Obrada kamena kod kamnosjeka je tražena sve više

Kamnosjek je osoba koja se specijalizirala za obradu kamena. 

Članci iz iste kategorije