Rješenje za uzgoj biljaka u zatvorenom

Opće je poznata činjenica da biljke najbolje rastu na otvorenom. To zapravo i ne čudi, s obzirom da vani imaju brojne izvore koji im osiguravaju hranu i dovoljnu količinu svjetla. Naravno, biljke mogu uspijevati i u unutarnjim prostorima, no obično ste limitirani izborom biljaka koje na taj način možete uzgajati.

Kao i u mnogim drugim industrijama, razvoj tehnologije je omogućio i mogućnost jednostavnijeg uzgoja biljaka u unutrašnjosti. A rješenje se naziva growbox. Iako možda na prvi pogled izgleda futuristično, omogućuje vam upravo jednostavni uzgoj biljaka u unutrašnjim prostorima.

Što je growbox

Growbox je zapravo šator koji služi kako biste u njemu mogli uzgajati svoje biljke, a jednostavno ga možete postaviti u svoj stan ili kuću. A način na koji to čini je zapravo vrlo jednostavan. Raznim pomagalima i dijelovima od kojih je sastavljen nastoji imitirati vanjske uvjete, od prikladne temperature, dovoljne količine svjetla, prozračnosti i svega ostalog što je biljkama potrebno za normalan rast i  razvoj. Na vama i dalje ostaje briga o zalijevanju i tretiranju biljaka sa gnojivima ili drugim pripravcima.

U trgovinama se prodaje samostalno ili kao set

Growbox se u trgovinama prodaje samostalno ili u obliku raznih setova, ali i u više različitih dimenzija. O samim dimenzijama ovisi i količina biljaka koje ćete u njega moći pospremiti. Oni većih dimenzija sastoje se od nekoliko platformi koje možete iskoristiti za smještaj biljaka.

Growbox možete kupiti samostalno, odnosno možete kupiti samo šator koji kasnije možete po želji nadograđivati. No, puno bolja opcija je kupnja u obliku seta jer ćete na taj način dobiti sve potrebno za uspješan rast biljaka. Setovi se tako najčešće sastoje od potrebnih reflektora i žarulja, ventilatora i cijevi za ventilaciju i filter.

Čitajte i sljedeći članak: Od kanti do automatiziranih sustava

Sustav navodnjavanja za vrt s fitiljem svoje začetke ima u dalekoj prošlosti, no tada su se njime koristile samo moderne poljoprivredne farme na kojima se voće i povrće uzgajalo u pojedinačnim posudama,

Rast biljaka u svakom domu

Jednom kada namjestite sve dijelove koje growbox sadrži u svom domu, ostatak posla oko uzgoja biljaka je gotovo identičan i kao i da ih uzgajate na otvorenom. Posadite ih, redovito zalijevajte i tretirajte sa svim sredstvima s kojima biste ih i inače tretirali. A sve ostalo, od idealne rasvjete, ventilacije i prozračnosti pustite da growbox odradi za vas. Rezultat će biti prekrasne biljke u vašem domu.

Članci iz iste kategorije