L-arginin blagotvorno djeluje na muškarce i žene

L-arginin se dobiva iz hrane ili putem suplemenata. Ima ga u mnogim namirnicama, posebno u piletini, ribi i mliječnim proizvodima. Ukoliko ga uzimate u obliku suplemenata, preporuka je uzimati ga dva puta dnevno po najviše 1500 mg. Prevelike doze mogle bi imati neželjene posljedice na organizam, stoga je bitno ne konzumirati ga u većoj količini od preporučene. Ima blagotvorne učinke na muškarce i žene.

Utjecaj na muškarce

L-arginin se često reklamira kao seksualna pomoć za muškarce. Zaslužan je za pomoć pri erektilnoj disfunkciji što u zadnje vrijeme postaje sve češći problem kod muškaraca. Osim što L-arginin pomaže u boljem dotoku krvi u genitalije i održavanju erekcije, njegovo dugotrajno uzimanje imati će pozitivan učinak na zdravlje spermija kod muškaraca.

Osim muškaraca s tim problemom, razni sportaši i vježbači već su dugo svjesni učinka koje L-arginin ima na njihov organizam i zato ga redovito uzimaju. L-arginin povećava dotok krvi i kisika u žile čime organizam postaje izdržljiviji i brže se oporavlja od napora. Posljedica toga je mogućnost jačeg i intenzivnijeg treninga nakon ćega će se mišići i tijelo brže oporaviti. U kombinaciji s drugim suplementima, poput proteina, vježbači će prije dobiti toliko željenu mišićnu masu.

Isto tako, muškarcima starije životne dobi također se preporuča dodatni unos L-arginina u obliku suplemenata. L-arginin ima blagotvoran učinak na srce i krvožilni sustav, a isto tako pomaže u regulaciji krvnog tlaka i razine kolesterola. L-arginin pomaže i u bržem zacijeljivanju rana što je često problem kod osoba starije životne dobi.

Utjecaj na žene

L-arginin ima veliki utjecaj i na žensko zdravlje. Pomaže u normalnom dotoku i cirkulaciji krvi u genitalije, jajnike i maternicu čime se održava plodnost kod žena. S druge pak strane, ima utjecaj i na vanjski izgled. Žene često u starijoj dobi pate za lijepim mladolikim izgledom, odnosno žele što duže izgledati mlađe. L-arginin ima utjecaj na kožu, odnosno pomaže da koža ostane elastična čime će žene dobiti izgled koji priželjkuju. Isto tako, starenjem pada proizvodnja hormona rasta što dovodi do pojave velikog neprijatelja na ženskom licu, bora. Uzimanjem L-arginina stimulira se proizvodnja hormona rasta pa on ima utjecaj i na smanjivanje nastanka bora.

Pročitajte članak o učincima na zdravlje koje imaju shiitake gljive i sve poznatije ulje crnog kima.

Članci iz iste kategorije