Što je L-arginin?

Skraćeno zvani Arginin ili više profesionalno zvani L-Arginin poluesencijalna je aminokiselina, a dobiva se iz hrane i neophodna je za pravilnu sintezu proteina u tijelu. Ona tijelu pomaže u raznim funkcijama poput rješavanja amonijaka, nastanka kreatina, L-glutamata, L-prolina i glukoze. L-Arginin se stvara u bubrezima i u jetri, a kroz hranu se ova aminokiselina unosi najviše mliječnim i orašastim proizvodima, te mesom.
Također L-arginin u tijelo moguće je unijeti i kroz neke žitarice i voće, poput kokosa ili grožđa.

Koja su značenja L-arginina?

L-arginin neophodan je za mnoge tjelesne funkcije tijela, a pogotovo za zacjeljenje rana, te pomoć bubrezima u uklanjanju raznih otpadnih tvari. Također je veoma koristan u održavanju imunoloških i hormonalnih funkcija u tijelu.

Neka istraživanja navode i znatna blagotvorna djelovanja L-arginina na srce i cijeli živčani sustav. Odgovarajućim doziranjem arginina u tijelo može se i popraviti protok krvi kroz arterije, te uspješno liječiti razne srčane bolesti, a kroz neka ispitivanja na bolesnicima koji su patili od kroničnog zatajenja srca L-arginin donio je izvanredno dobre rezultate.

Smatra se da pomaže vježbačima, tj. da povećava prag tolerancije za vježbanje. Bol u nogama ili pak krvni ugrušci u nožnim arterijama u nekim istraživanjima uspješno su liječeni upravo ovom “svemogućom” aminokiselinom.

L-Arginin pomaže i kod erektilne disfunkcije muškaraca

Erektilna disfunkcija muškaraca najčešće je uzrokovana upravo niskom razinom dušika u urinu i krvi, a L-arginin je aminokiselina koja povećava razinu dušikova oksida u krvi, te na taj način pomaže kod erekcije muškaraca. Također, kako i kod vježbanja, poznata su i njegova svojstva povećavanja seksualne snage kako kod muškaraca, tako i kod žena. Kod muškaraca tablete mogu imati i veliku pomoć prilikom povećanja proizvodnje testosterona i same plodnosti, tj. proizvodnje spermija. Upravo spermiji kod oplodnje trebaju dušikov oksid, a L-arginin pokazao se je kao njegov odličan izvor.

L-arginin kod ljudi ima niz blagotvornih djelovanja i zasigurno bi svatko tko imalo pazi na svoje zdravlje i sprječavanje bolesti trebao razmisliti o uvrštavanju ove aminokiseline u obliku tablete u svoju svakodnevicu.

Želite saznati o tome kako je velik broj pozitivnih iskustava dokaz kako je UN dijeta uspješna i djelotvorna, ako u njoj ustrajete. Više o toj dieti možete pročitati ako slijedite linku.

Članci iz iste kategorije