Shiitake gljive – hranjive i ljekovite

Shiitake gljive također su poznate kao japanske ili hrastove gljive. U Aziji, od kuda i potječu, nazivaju ih još i carskim gljivama. To ime su zaslužile zbog svojih ljekovitih svojstava i načina na koji djeluju na ljudski organizam. Mnogobrojna su ljekovita svojstva shiitake gljiva te se još uvijek vrše mnogobrojna istraživanja te namirnice kako bi se otkrilo kako točno djeluju na ljudsko tijelo. A često se pronalazi neki novi podatak koji u prilog njihovoj ljekovitosti.

Sastav i širenje Shiitake gljiva po svijetu

Ove uistinu posebne gljive prepune su esencijalnih aminokiselina. Tih kiselina ima mnogo i u mesu, mlijeku i jajima, ali količina u ovim gljivama daleko je veća. Također, Shiitake gljive sadrže i vitamine kao što su A, B, C i D, a od minerala mogu se pohvaliti kalijem, željezom, cinkom te velikim udjelom bjelančevina i enzima. Prema nekim podacima, počele su se uzgajati u Kini prije više od 800 godina, a zatim su se preko Japana počele širiti na ostatak svijeta. U tim područjima svijeta druga su najčešće uzgajana namirnica na svijetu i to samo govori o njihovoj hranjivosti i učinkovitosti te koliko povjerenje tamošnji stanovnici imaju u njih. Osim što su izvrsna prehrambena namirnica, već dugi niz godina se Shiitake gljive koriste i u ljekovite svrhe, čineći ih neizostavnom namirnicom na svakom meniju.

Shiitake gljive i ljekovita svojstva

Shiitake gljive najviše su dokazale svoju učinkovitost kada je u pitanju liječenje šećerne bolesti i dijabetesa. Zatim, možete se u njih pouzdati i kada je u pitanju podizanje imuniteta. Na neki čudotvoran način, te gljive, pomoću svojih vlastitih imunostimulatora, odlučuju koje su tvari u tijelu korisne, a koje ne. Isto tako, Shiitake gljive koriste se u terapijama protiv raka i tumora te ublažavaju alergije.

U trgovinama je Shiitake gljive moguće kupiti u izvornom obliku ili samljevene, u prahu. Ukoliko ćete ih odmah iskoristiti, svježe Shiitake gljive su odličan izbor. Želite li odličan začin za jela koji može dugo trajati, možete se odlučiti za verziju u prahu. Shiitake gljive u prahu mogu trajati jako dugo, a cijelo to vrijeme neće izgubiti jačinu svog okusa. Ove posebne gljive samo su još jedan dokaz da se priroda uvijek pokušava brinuti za naše tijelo i kako u njoj možemo pronaći vjernog saveznika.

Članci iz iste kategorije