Super moći ulja crnog kima

Crni kim je biljka latinskog naziva Nigella sativa, a u narodu je poznat i kao crni kumin, čurekot ili kalinji.
Crni kim i ulje crnog kima su korišteni u dalekoj povijesti, još u doba faraona. Već tada je prepoznata njihova vrijednost kao i iznimno snažna ljekovita svojstva.
Posljednjih desetljeća intenzivno se istražuju sve dobrobiti ove biljke, a zajednički zaključak svih istraživanja je sljedeći – crni kim je jedna od najljekovitijih biljaka na planeti.
Time je i znanstveno potvrđena izjava slavnog proroka Muhameda, koji je u dalekoj prošlosti utvrdio: “Crni kim i ulje crnog kima liječe sve osim smrti”!

Sastav i svojstva

Sjemenke i ulje crnog kima su prava riznica zdravstveno korisnih tvari. Najznačajnije su vitamini B1 (tiamin), B2, B3 (niacin), B9 (folna kiselina) te minerali željezo, bakar, kalcij, cink i fosfor.

Obiluje i proteinima, ugljikohidratima, te kiselinama – omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, alfa linoleinskom, miristinskom, palmitinskom, palmitoleinskom, stearinskom, oleinskom, i arahidonskom kiselinom

Zdravstvene koristi ulja crnog kima

Ulje crnog kima korisno je za liječenje bezazlenijih tegoba poput problema s kožom, kosom i noktima, kod kroničnog umora, gripe i prehlade, kašlja, migrene, grčeva, nadutosti, proljeva, akni, ugriza insekata, neugodnog zadaha.

Doprinosi jačanju imuniteta, suzbijanju infekcija uzrokovanih bakterijama, parazitima i gljivicama, zacjeljivanju ozljeda, te liječenju vodenih kozica, ospica i zaušnjaka. Uspješno djeluje i kod migrene, nesanice, bolova u zglobovima (i kolagen za zglobove može pomoči) i mišićima, kao i kod tegoba koje uzrokuju PMS i menopauza.

No tu ne prestaju njegove moći, baš suprotno one su podjednako snažne i kod ozbiljnijih tegoba poput dijabetesa, povišenog kolesterola, visokog krvnog tlaka, hemeroida, proširenih vena, AIDS-a.
Pomaže i u suzbijanju autoimuni bolesti poput reumatoidnog artritisa, psorijaze, multiple skleroze, astme, alergija. Dokazano je i njegovo pozitivno djelovanje kod bubrežnih kamenaca, bolesti srca i krvnih žila, oboljenja jetre pa čak i kod karcinoma.

Primjena ulja crnog kima

Ulje crnog kima se može kupiti u obliku ulja ili kapsula.
Ako se konzumira oralno, preporučljiva dnevna količina je po jedna čajna žličica, tri puta dnevno.
Primjenjuje se i lokalno. Kod problema s kožom nanosi se na problematična mjesta na koži. Kod problema s uhom razrjeđuje se (najčešće maslinovim uljem) te se kapa direktno u uho. Za zdravlje kose i vlasišta nanosi se na kosu ili se utrljava u vlasište. Kod artritisa i reume njime se masira bolno područje itd.

Folna kiselina u trudnoći. Dokazano je da neadekvatan unos folne kiseline prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće dovodi do defekta neuralne cijevi u fetusa.  Čitajte više …

Članci iz iste kategorije