Testosteron je glavni hormon za muškarce

Vrlo često spominjani muški hormon, testosteron, iznimno je bitan faktor koji utječe na svaki aspekt života muškaraca. Glavni muški spolni hormon oblikuje muškarčevo raspoloženje, osjećaje i postupke, ali količinu testosterona u njegovu organizmu većinom su odredili geni. 

Više testosterona – više hrabrosti

Testosteron ima veliki utjecaj na središnji živčani sustav, a samim time i na psihu muškaraca. Zbog toga on kontrolira otpornost na stres pa muškarci s visokom količinom testosterona ne osjećaju strah, manje su suosjećajni i brzo se oporavljaju od duševnih boli.

Više testosterona - više hrabrosti
Testosteron je odličan antidepresiv

Muškarci koji imaju više testosterona su poznati po svojim neukrotivim osobinama kao što su nepoštivanje propisa, ljubav prema brzim autima, ljubav prema pustolovinama i adrenalinskim sportovima, te često ulaženje u fizičke obračune. Količina testosterona odredit će muškarčev spolni potencijal, a samim time otkriti i njegovu spolnu sposobnost i moć zadovoljavanja svoje partnerice.

Što je testosteron i čemu služi?

Testosteron nije samo molekula koja utječe na muškarčevu sposobnost privlačenja partnera i njegovog spolnog potencijala. Muškarci koji imaju više testosterona su bolje građeni i mišićaviji od prosjeka bez obzira na njihove sportske aktivnosti. Mnogo je zanimljivih činjenica vezanih uz razinu testosterona i promjenu njegove količine kroz muškarčev život.

Testosteron – Šta Utiče Na Nizak Nivo Testosterona #nigizam

Do povećanja količine testosterona dolazi tijekom i nakon sportskih aktivnosti, osobito ako je došlo do neke sportske pobjede. Veću količinu testosterona imaju slobodni muškarci i rastavljeni muškarci koji traže novu partnericu, dok oženjeni muškarci imaju manju količinu ovog hormona. Visoka razina testosterona u krvi muškaraca je ujutro, a do večeri se prilično smanji  Zbog toga muškarci vole “jutarnje maženje”.

Testosteron je odličan protiv depresije

Testosteron je odličan antidepresiv pa su muškarci sa puno testosterona su dobro raspoloženi, optimistični i imaju jak libido. Zbog toga su vrlo privlačni okolini. Iz istog su razloga muškarci sa sniženom razinom testosterona skloniji su depresiji, jer osjećaju da nisu privlačni okolini pa ih to izuzetno demoralizira.

Ulaskom u četrdesete godine muškarac počinje proizvoditi manje testosterona, što može uzrokovati pad energije i mišićne mase, depresivno raspoloženje i smanjenje potencije. Povećanje količine testosterona može se postići pomoću dodataka prehrani i lijekova, ali i uz pomoć prirodnih faktora kao što su smanjenje tjelesne težine, izbjegavanje alkohola, kvalitetno spavanje i umjerenu tjelesnu aktivnost. Iako je testosteron muški spolni hormon luče ga i žene, ali u mnogo manjoj količini. Zbog toga kod oba spola utječe na izgradnju kosti, kose i izgled kože, a posebno utječe na rad žlijezda lojnica. Prehrana je jako bitna, jer testosteron voli esencijalne masne kiseline. Stoga jedite ribu, povrće i orašasto voće, ali slobodno ponekad posegnite i za jajima i sirom punima proteinom.

Članci iz iste kategorije