Pomozite probavi uz probiotike

Svakoga od nas barem su jednom mučili želučani problemi – bilo uzrokovani lošom, teškom ili pretjeranom količinom hrane, ili pak zbog antibiotika. Probiotici su odlična ideja mislite li da je zdravlje vašeg probavnog trakta narušeno te problemima s probavom želite pristupiti na neinvazivan i prirodan način.

Lako su dostupni u brojnim ljekarnama, ali možete ih pronaći i u brojnim specijaliziranim web trgovinama.

Dobre bakterije

Do sada ste sigurno već čuli kako u našem probavnom traktu žive mnoge „dobre“ bakterije, koje nam pomažu dobro probaviti hranu. Crijevnu mikrofloru čini mnoštvo bakterija iz raznih obitelji:

  •  neke od njih pomažu našem tijelu u pravilnom funkcioniranju
  •  neke utječu negativno na naše zdravlje
Probiotici
Probiotici mogu se konzumirati i u obliku kapsula

Važno je znati da i jedne i druge u našim tijelima postoje u svakom trenu, no vrlo je važan njihov omjer. Loša prehrana, stres, razne bolesti i antibiotici mogu utjecati ne samo na količinu bakterija, već i na omjer „dobrih“ i „loših“ bakterija – a jedan od načina da se stanje vrati u normalu je da se uzimaju probiotici.

Borba s bakterijama

Mnogo je razloga iz kojih u probavnom sustavu može nastati nered te se poremetiti ravnoteža između bakterija koje nam pomažu i odmažu, no najbolje rješenje u većini slučajeva su probiotici. Način na koji oni rade je jednostavan. Probiotici u sebi sadrže bakterije koje obožavaju obitavanje unutar našeg probavnog sustava, a na nas nemaju negativan utjecaj.

Zdravstvene prednosti probiotika

Kada se smanji broj bakterija koje su bitne u našem probavnom sustavu, to otvara prostor za rast populacije bakterija koje imaju negativan utjecaj. Probiotici u organizmu ne mogu zamijeniti uništenu mikrofloru, no zauzimaju prostor i hranu u njoj dok se ona ne oporavi, sprječavajući tako rast broja populacije negativnih rodova bakterija.

Čitajte i sljedeći članak: Paradontoza bolest zubiju s trajnim posljedicama

Zubna paradontoza može biti uzrokovana raznim stvarima te nema pravila oko toga hoće li se pojaviti vama ili ne.

Probiotici svuda oko nas

Probiotike možete pronaći u raznim prehrambenim namirnicama kojima se vjerojatno svakodnevno hranite.

Najpoznatiji probiotici su: 

Njihova će konzumacija na prirodan način pomoći vratiti harmoniju u vaš probavni sustav – ipak, to nije sve, jer se probioticima smatraju i kobasica te kiseli kupus, što znači da teoretski možete konzumirati cjelovit i fin obrok sačinjen samo od probiotika. 

S druge strane, kada su u pitanju teži problemi, onda se probiotici mogu konzumirati i u obliku kapsula, tableta i prašaka, pa čak i u tekućem obliku, kako bi se crijevna mikroflora što prije i efikasnije vratila u normalu.

Članci iz iste kategorije