Kada uravnotežena prehrana nije dovoljna

Svatko zna koliko je važna zdrava i uravnotežena prehrana za ispravno funkcioniranje organizma. Važno je unositi dovoljnu količinu vitamina i minerala i idealno bi bilo kada bismo sve mogli unijeti kroz hranu. Ipak, to nije uvijek moguće pa je u prehranu ponekad potrebno uvesti prehranske dodatke. 

Prije početka redovne konzumacije određenih dodataka prehrani treba pripaziti i konzultirati se s liječnikom jer i prevelik unos vitamina i minerala može biti štetan za organizam. 

Što su zapravo prehranski dodaci

Prehranski dodaci su koncentrirani izvor mikrohranjivih sastojaka, odnosno vitamina i minerala ili drugih tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom. Dodaci prehrani uglavnom sadrže: 

  • Vitamine
  • Minerale
  • Aminokiseline
  • Esencijalne masne kiseline
  • Vlakna
  • Različite biljke i biljne ekstrakte 

Dodaci prehrani namijenjeni su održavanju odgovarajućeg unosa određenih hranjivih tvari. Važno je napomenuti da oni nisu zamjena za obrok te da je uz uzimanje istih i dalje važna uravnotežena prehrana. 

Kako unijeti dovoljno vitamina i minerala u organizam

Postoje vitamini topljivi i vodi i vitamini topljivi u mastima. Vitamin C i vitamini iz B skupine topljivi su u vodi pa se njihov višak može izlučiti i putem mokraće. Organizam ove vitamine ne skladišti kao one topljive u masti, stoga ih je važno svakodnevno unositi u organizam. 

Dodaci prehrani za unos određenih hranjivih tvari.
Dodaci prehrani namijenjeni su održavanju odgovarajućeg unosa određenih hranjivih tvari.

Vitamine A, D, E i K organizam skladišti u masnom tkivu te ih koristi prema potrebi. Iako bi većina ljudi mogla unijeti dovoljnu količinu vitamina i minerala kroz hranu, stariji ljudi, trudnice i dojilje te djeca možda će za optimalan unos trebati u prehranu uvrstiti i prehranske dodatke. 

Kvaliteta proizvoda za poboljšanje zdravlja

Ukoliko se odlučite za redovito uzimanje prehranskih dodataka, bilo da zbog užurbanog načina života ne stignete sve hranjive tvari unositi preko hrane ili zbog toga što spadate u neku od ranjivih skupina, važno je biti siguran da konzumirate kvalitetne prehranske dodatke.

Zašto su vašem tijelu potrebni dodaci prehrani?

Prije početka konzumacije potrebno je savjetovati se s liječnikom koji će vam vjerojatno preporučiti idealni dodatak ili dodatke prehrani za vas. Oni na tržištu postoje u obliku tableta, praha, tekućina, čaja, kapi, sirupa it. Za kakav god oblik dodataka prehrani se odlučite, važno je biti siguran da je on prošao sve provjere i da je riječ o zdravstveno ispravnom proizvodu. Zato ih nemojte kupovati putem neprovjerenih web trgovina, već se koristite onim popularnijim koje vam to mogu jamčiti.

Članci iz iste kategorije