Motor svjećice su važne za efikasan rad motora

Današnji automobili izrađeni su od mnoštva dijelova. Svaki od tih dijelova vrlo je bitan za određeni dio automobila. Neki od tih dijelova imaju utjecaj na optimalan rad motora, neki na kočioni sustav, itd. Vozači automobila o mnoštvu tih dijelova ne znaju mnogo. Oni znaju većinom one stvari koje im mogu biti od koristi prilikom vožnje.

A sve o svim ostalim dijelovima moraju znati automehaničari čiji je glavni zadatak popravak automobila u slučaju kvara. Upravo motor svjećice spadaju u dijelove automobila o kojima mnogi vozači ne znaju previše. U stvari i u motociklizmu so bitan dio moto opreme.

Funkcije motor svjećice

Kod motora sa unutarnjim sagorijevanjem, motor svjećice spadaju u vrlo važne dijelove. Pomoću njh motori optimalno iskorištavaju gorivo te zbog toga ispravno i pouzdano rade. Upravo zbog toga, preporučljivo je redovito provjeravati motor svjećice kako ne bi došlo do većeg kvara motora. Neispravne motor svjećice se lako mogu zamijeniti, no popravak motora je dugotrajan i vrlo skup proces.

Kada je riječ o konkretnim funkcijama motor svjećice, razlikujemo njezine dvije osnovne funkcije. Ona služi kako bi zapalila smjesu zraka i goriva, a s druge strane je zaslužna za uklanjanje topline iz komore za sagorijevanje. Može se reći i da motor svjećica zapravo gorivo pretvara u radnu energiju pomoću električne energije koja se njome prenosi.

Loši omjeri smjese zraka i goriva

Smjesa zraka i goriva koju zapali motor svjećica mora biti idealna, u suprotnom može doći do problema. Primjerice, kod prebogate smjese zraka i goriva, temperatura vrha svjećice se može drastično smanjiti, a to može dovesti do gušenja motora pri radu te do lošijih voznih karakteristika. S druge pak strane, presiromašna smjesa zraka i goriva će utjecati na povećavanje temperature vrha svjećice. To će za posljedicu imati prijevremeno paljenje čime se može ozbiljno naštetiti cjelokupnom motoru.

Ukoliko primijetite neke od spomenutih problema, kao što su gušenje motora pri vožnji, loše vozne karakteristike ili prijevremeno paljenje, velika je mogućnost da je upravo motor svjećica kriva za taj problem. U tom slučaju, preporuka je što prije posjetiti neki auto servis kako bi oni provjerili stanje motor svjećica i po potrebi ih zamijenili. Na taj način ćete spriječiti moguće velike štete na motoru vašeg automobila.

Pročitajte naš najnoviji članak u kojem pišemo o temi “nosači za bicikl“.

Članci iz iste kategorije

Leave a Reply

Your email address will not be published.