Zbog čega vam je oftalmološki pregled potreban?

Zbog raznih ekrana, pogotovo kod mlađih generacija koje su njima okružene cijeli život, oči se umaraju i stvaraju se problemi sa vidom. Više od 60% svjetske populacije pati od nekog poremećaja vida, te im je potrebna korekcija vida. Ukoliko ste doživjeli neki od problema sa vidom i smatrate da vam se vid oslabljuje, oftalmološki pregled je neophodan kako biste popravili situaciju i smanjili moguće posljedice.

Kako znati treba li vam oftalmološki pregled?

Postoje razni simptomi slabljenja vida, te se ovi simptomi ne bi smjeli ignorirati.

  • Slabiji vid po mraku – Naravno da je normalno da ljudi po mraku slabije vide, no ukoliko ste primijetili da vam se je vid po noći pogoršao i da ste prije vidjeli bolje, tada je neophodno otići na oftalmološki pregled. Imajte na umu da bi vas prilikom noćne vožnje svijetla drugog automobila mogla zabljesnuti, te ukoliko imate probleme sa vidom to bi moglo izazvati nesreću.
  • Bolesti mogu uzrokovati slabiji vid – Cijelo ljudsko tijelo je povezano i nije nam strano da neke bolesti mogu uzrokovati probleme sa vidom. Dijabetes ili poremećaj rada štitnjače jedni su od glavnih uzročnika problema s očima, te ukoliko vam je dijagnosticirano nešto od njih morati ćete posebnu pažnju posvetiti brizi oko vaših očiju
  • Infekcija oka – Infekcija oka koja nerijetko uzrokuje iscjedak, svrab ili crvenilo oka, može biti uzročnik slabijeg vida. Ukoliko ste primijetili promjene na oku i smatrate da je došlo do infekcije, trebali biste potražiti stručnu pomoć.
  • Glavobolja može biti znak problema sa očima – Ukoliko su vam se odjednom pojavile česte glavobolje znak je da nešto nije uredu sa vašim tijelom i da trebate potražiti pomoć doktora. Česte glavobolje mogu biti usko povezane sa problemima sa vidom, te ih se nikako ne bi trebalo ignorirati.
  • Stalni umor oka – Umor oka u većini slučajeva pojavljuje se pred kraj dana, a iako je u većini slučajeva bezopasan ukoliko se često događa može uzrokovati dugoročne probleme sa vidom ili stvoriti osjetljivost oči na svjetlost.
  • Poteškoće sa fokusiranjem – Gledate u određeni predmet no vid vam se muti i ne vidite najbistriju sliku? Ovo može biti jedan od znakova da vam je potreban oftalmološki pregled. Osim toga problemi sa fokusiranjem mogu biti i posljedica umora očiju.

Članci iz iste kategorije