Pregled oči kao prozor u vaš svijet

Pregled oči nije samo rutinski obavezni medicinski pregled, već ključan korak u očuvanju vida i zdravlja očiju. Ovaj temeljni pregled omogućuje oftalmolozima da procijene vaš vid, identificiraju bilo kakve abnormalnosti i pravovremeno interveniraju kako bi očuvali ili poboljšali vaš vid. Oftalmolozi su medicinski stručnjaci specijalizirani za dijagnostiku i liječenje različitih stanja oka i vida, pružajući sveobuhvatan pristup brizi o vašim očima. 

Tijekom pregleda, koriste različite testove i tehnike, uključujući provjeru vida, pregled očne pozadine, mjerenje očnog tlaka i testove za procjenu širine vidnog polja. Redoviti posjeti oftalmologu mogu pomoći u otkrivanju problema s vidom u ranoj fazi i pružiti priliku za preventivno djelovanje radi očuvanja zdravlja vaših očiju.

Tko je oftalmolog

Oftalmolog je medicinski stručnjak specijaliziran za: 

  • Dijagnostiku
  • Liječenje 
  • Prevenciju različitih stanja oka i vida

Nakon završetka medicinskog fakulteta, oftalmolozi prolaze kroz dodatnu specijalizaciju koja ih osposobljava za obavljanje raznih procedura i tretmana vezanih uz vid. Njihova stručnost obuhvaća širok raspon područja, uključujući provjeru vida, dijagnozu i liječenje očnih bolesti poput glaukoma, katarakte, makularne degeneracije i dijabetičke retinopatije. 

Pregled oči je niz testova za procjenu vida
Pregled oči je niz testova za procjenu vida i sposobnosti fokusiranja i raspoznavanja predmeta. Također uključuje druge testove i procjene o očima. Optometrist, oftalmolog ili ortoptist prvenstveno obavlja preglede vida. Zdravstveni djelatnici često preporučuju da svi ljudi poduzmu periodične i temeljite preglede očiju kao dio rutinske primarne njege, osobito jer su mnoge očne bolesti asimptomatske.

Osim toga, obavljaju kirurške zahvate na oku, poput kataraktne operacije ili laserske korekcije vida. Njihov cilj je očuvati i poboljšati vid svojih pacijenata te pružiti sveobuhvatnu skrb o zdravlju očiju. 

Kome je i kada potreban pregled oči

Pregled oči važan je za ljude svih dobnih skupina i preporučuje se redovito, posebno u djetinjstvu i starijoj dobi. Djeca bi trebala imati prvi pregled vida u dobi od 6 mjeseci, a zatim opet u dobi od 3 godine i prije polaska u školu. Nakon toga, redoviti pregledi preporučuju se svake dvije godine ili prema uputama oftalmologa.

Za ljude koji trebaju korekciju vida i istovremeno žele zaštititi oči od štetnih sunčevih zraka prepuručuju se sunčane naočale s dioptrijom. Ove naočale omogućuju jasan vid na otvorenom prostoru, istovremeno pružajući zaštitu od UV zraka.

Članci iz iste kategorije