Vratite izgubljene podatke uz restauriranje diska

Noćna mora svakog korisnika računala je gubitak podataka. Do njega može doći zbog hardverskih ili softverskih kvarova diska. Diskovi u računalu se sve napredniji, veći i bolji, ali to ipak ne znači da nisu imuni na kvarove. U slučaju da se disk ošteti ili da dođe do nekog softverskog problema, to za posljedicu može imati gubitak podataka. Upravo podaci su mnogima zapravo najvažniji dio računala i užasavaju se mogućnosti da bi mogli ostati bez njih.

Ipak, postoji i pomoć u takvim situacijama, a to je resturiranje diska koji mogu obaviti brojne specijalizirane tvrtke. U nastavku pročitajte više o tome što vam one mogu ponuditi.

Prvo dijagnostika pa onda popravak diska

Tvrtke koje su se specijalizirale za restauriranje diska koriste specijalizirane alate za taj postupak. Pod time se misli na specijalizirane programe, ali i na specijalizirane uređaje koji se koriste za popravak hardverski oštećenih diskova. Unatoč sitnim razlikama, početni postupak kada se obratite nekoj takvoj tvrtki je isti:

  • Prvo se obavlja dijagnostika diska
  • Nakon toga se daje procjena onoga što se može napraviti

Dijagnostika se koristi kako bi se prvo utvrdilo u kakvom je stanju disk i što se od restauriranja diska može očekivati te će vam nakon toga tvrtka reći okvirnu cijenu popravka i što sve očekuju da će spasiti.

Softversko restauriranje diska

Softversko restauriranje diska je uvijek jednostavnije i obavlja se kod diskova kod kojih je došlo do gubitka podataka zbog reinstalacije sustava, slučajno obrisanih podataka i slično. Tvrtke za to koriste posebne programe koji im omogućuju da vrate podatke.

Softversko restauriranje diska kod gubitka podataka
Tvrtke koje su se specijalizirale za restauriranje diska koriste specijalizirane alate za taj postupak. Softversko restauriranje diska obavlja se kod diskova kod kojih je došlo do gubitka podataka zbog reinstalacije sustava, slučajno obrisanih podataka i slično.

Kod ovakvog povrata podataka u većini slučajeva se može očekivati 100%-tni povrat podataka, odnosno možete očekivati da će svi vaši podaci uspješno biti vraćeni. 

NAS Synology

NAS Synology je odličan izbor za mnoge

NAS Synology je računalo povezano na mrežu koje se koristi za pohranu podataka. Različite konfiguracije mogu se koristiti od strane poslovnih i privatnih korisnika.

Fizičko oštećenje diska

U slučaju da je neki disk fizički oštećen, primjerice ako je bio uronjen u vodu, ako je bio blizu izvora topline i slično, hardversko restauriranje diska će biti znatno otežano. Diskovi podatke zapisuju na posebne ploče i tvrtke koje se bave resturiranjem diskova uz pomoć posebnih strojeva pokušavaju tretirati ploču po ploču i vratiti podatke.

Top 5 najboljih rješenja za softversko restauriranje diska

Ovisno o složenosti kvara, ovisi i mogućnost tvrtke da vam povrati podatke. Naime, kod onih jako oštećenih diskova, čak i uz specijalizirane alate i uređaje, tvrtke koje se time bave neće imati mogućnost povrata podataka ili će uspjeti vratiti samo jedan dio. Zato razmislite je li vam to prihvatljivo prije nego odlučite prihvatiti njihovu ponudu.

Članci iz iste kategorije

Leave a Reply

Your email address will not be published.