Poliranje auta za dugotrajniji sjaj i zaštitu

Poliranje auta je nešto čemu mnogi vozači ne pridaju puno pažnje, sve dok ne dođe do nekog oštećenja na vanjskom dijelu. No, ova radnja se može obavljati i prije nego do toga dođe. Naime, parkirate li svoj automobil redovito na otvorenom, brojne stvari mogu utjecati na njega, odnosno pomalo oštećivati njegov lak i lim. Primjerice, kiša, snijeg, vjetar, ali i sunčeva svjetlost te brojni kamenčići mogu napraviti sitna, često i neprimjetna oštećenja. 

Zato je dobro povremeno ispolirati automobil. To možete napraviti i sami koristeći sredstva dostupna na tržištu iz područja autokozmetike, a možete taj posao i prepustiti stručnjacima koji će za to koristiti posebne alate. 

Pripremite automobil

Poliranje auta zahtijeva potpuno čisto vozilo. To znači da biste prije nego što krenete polirati svoj auto trebali ga dobro očistiti. Prvo ga je tako potrebno dobro oprati, najbolje kombinacijom vode i auto šampona. Temeljito operite karoseriju, ali i kotače te dio ispod kotača. 

U brojnim trgovinama s autoopremom možete pronaći brojna sredstva za poliranje automobila

Nakon što ste temeljito oprali sve dijelove, ostavite automobil da se dobro osuši, a ako želite da to bude što prije, možete se poslužiti i suhom krpom te ga temeljito obrišite.

Sredstva za poliranje automobila

U brojnim trgovinama s autoopremom možete pronaći brojna sredstva za poliranje automobila, kao što su:

  • Vosak za poliranje
  • Pasta za poliranje
  • Spužvice za nanošenje
  • Krpe za brisanje itd.

Ovisno o tome kolika su vam oštećenja na limu, ovisi koje sredstvo za poliranje automobila ćete koristiti. Imate li duboka oštećenja, najbolje je ipak potražiti pomoć nekog auto lakirera jer ih vjerojatno nećete moći samostalno riješiti s dostupnim sredstvima na tržištu.

Sam svoj majstor za popravak automobila

Imate li tek neka manja oštećenja na laku ili karoseriji, tada možete pokušati samostalno ispolirati svoj automobil. Prvo se savjetuje koristiti pastu za poliranje auta te njome popuniti sva vidljiva oštećenja. Nakon toga, na spužvicu nanesite vosak za poliranje i kružnim pokretima ga nanesite na oštećena mjesta. Njegovim nanošenjem ćete stvoriti zaštitni sloj koji će spriječiti prodiranje vode. Suhom krpom uklonite višak voska s lima.

Isto tako, preporučuje se da povremeno u autopraonicama nakon klasičnog pranja odaberete i program pranja voskom kako biste dodatno zaštitili svoj automobil. Ako nakon poliranja vozila primijetite stvaranje korozije, svakako se obratiti nekom stručnjaku jer se ona brzo širi i teško ju je ukloniti klasičnim sredstvima. 

Članci iz iste kategorije