Duga povijest mobilnih i pametnih telefona

Pametni telefon ili popularno zvani smartophone je mobilni uređaj koji korisniku nudi veće mogućnosti pohrane podataka, odnosno veću memoriju te bolju mobilnost i povezanost od mobilnog telefona prve generacije. 

Razlog zbog kojeg je ova vrsta mobilnih telefona dobila epitet pametni je to što se može koristiti kao džepno računalo, ima zaslon osjetljiv na dodir visoke rezolucije te pruža mogućnost instaliranja dodatnih aplikacija. Sve to čini ga izuzetno svestranim uređajem koji je danas postao gotovo neizostavan dodatak.

Povijest mobilnih telefona

Prva generacija mobilnih telefona omogućavala je korisnicima isključivo glasovnu komunikaciju koja se odvijala uz pomoć analognih modulacijskih postupaka, a kasnije je postupno uvođena i digitalna signalizacija. Prvi takav analogni mobilni telefon pojavio se 1979. godine kao dio automobila. 

Druga generacija mobilnih telefona bila je u potpunosti digitalna te se ubrzo i komercijalizirala kada je on postao sredstvo sve veće razmjene informacija koja više nisu prenošene samo glasovnim, već i podatkovnim putem (SMS poruke). Također su se korisnici mogli spajati i na internet i razmjenjivati elektroničku poštu. Početkom 21. stoljeća dolazi do ekspanzije u razvoju i korištenju mobilnih telefona koji su dobili i svoju multimedijsku dimenziju te se tako na tržištu pojavio i pametni telefon s brojnim multimedijskim značajkama.

Značajke pametnih telefona

Osim uspostave komunikacije i razmjene informacija, današnji pametni telefon ima velik broj značajki poput:

  • multitasking funkcija
  • pristupa internetu uz pomoć mobilne mreže i WiFi mreže
  • multimedijskih funkcija poput kamere, mogućnosti snimanja i reproduciranja videozapisa i glazbe
  • kalendara
  • upravljanja kontaktima
  • GPS navigacije
  • mogućnosti čitanja različitih dokumenta (Word dokumenti, PPT dokumenti, PDF dokumenti, Exel dokumenti itd.)
  • mogućnost glasovnog upravljanja
  • mogućnost otključavanja otiskom prsta
  • mogućnost otključavanja prepoznavanjem lica ili gesti

Popularizacija pametnih telefona

Široka upotreba pametnih telefona povezana je s tvrtkom Apple i njihovim pametnim telefonom iPhone koji je izašao 2007. godine. iPhone se smatra prvim pametnim telefonom koji je pušten na tržište i začetnikom tehnološke revolucije u sferi pametnih mobilnih telefona. Zbog toga su i danas Apple pametni telefoni jedni od najpopularnijih na tržištu. 

Uspostavljanje komunikacije 

Rad pametnih mobilnih telefona omogućuju različite telekomunikacijske mreže koje se nalaze u okviru Globalnog sustava za pokretnu komunikaciju. Treća generacija mobilnih telefona, odnosno pametni mobilni telefoni komunikaciju ostvaraju primjenom komplementarnih satelitskih mobilnih sustava koji osiguravaju pokrivenost signalom na svim područjima. 

S obzirom na sve veću potrebu za komunikacijom i sve veću prisutnost pametnih telefona u ljudskim životima, ne čudi što su pametni telefoni postali sastavnim dijelom naših života te što se danas koriste u višestruke komunikacijske namjene.

Članci iz iste kategorije